Nagyobb végsebességű, kisebb fogyasztású villanyautók jönnek

In elektromos, hír

A tisztán elektromos működésű autók egy új váltónak köszönhetően hamarosan sokkal jobbá válhatnak

Az utóbbi időkben hozzászokhattunk ahhoz, hogy míg a normál belsőégésű motoros autókban 5-10 fokozatú sebességváltók vannak, addig a villanyautókból teljesen hiányzik a sebességváltó. Most azonban úgy néz ki, hogy hamarosan változni fog a helyzet.

A ZF ugyanis bejelentette első olyan kétfokozatú sebességváltóját, melyet kifejezetten elektromos autókban történő felhasználásra fejlesztettek ki. A 191 lóerős villanymotor, a vezérlőelektronika és az új váltó alkotta egység semmivel sem nagyobb, mint a hasonló felépítésű, de csak egyfokozatú korábbi rendszer.


Az új váltóval szerelt villanyautók 70 km/h magasságában egyesből kettes sebességi fokozatban kapcsolnak, melynek köszönhetően csökken a villanymotor fordulatszáma és zaja. Komoly előny továbbá, hogy az új váltó révén egy jelenleg 160 km/h végsebességű villanyautó végsebessége 210 km/h-ra nőhet.

A ZF azzal számol, hogy a 335 lóerős maximális teljesítményre méretezett kétfokozatú váltónak köszönhetően a villanyautók hatótávja mintegy 5 százalékkal növekedhet. A gyártó szerint az első ilyen új autók 3 éven belül bukkannak majd fel a kereskedelmi forgalomban.

Forrás: hvg.hu

You may also read!

Porsche 356 RSR

Tisztelet a sebességnek!

Rod Emory a Porsche 356 modellek szakértője egy nagyszabású autóépítést és annak eredményét mutatja be.

Read More...
Farkas Kálmán 26. TAXI4 Veszprém Rali

Végre szeretjük a murvát!

Interjú Farkas Kálmán csapatvezetővel a 26. TAXI4 Veszprém Rali után.

Read More...
Mazda CX-30 közeledik

Mazda CX-30 közeledik

Az európai piacra szánt új, 2020-as modell évű Mazda CX-30 értékesítése idén nyáron kezdődik. Az autógyártó a piaci érdeklődés felkeltésére kiadott egy fotógyűjteményt, amely részletesen bemutatja a kompakt SUV-t.

Read More...

Leave a reply: