Nagyobb végsebességű, kisebb fogyasztású villanyautók jönnek

In elektromos, hír

A tisztán elektromos működésű autók egy új váltónak köszönhetően hamarosan sokkal jobbá válhatnak

Az utóbbi időkben hozzászokhattunk ahhoz, hogy míg a normál belsőégésű motoros autókban 5-10 fokozatú sebességváltók vannak, addig a villanyautókból teljesen hiányzik a sebességváltó. Most azonban úgy néz ki, hogy hamarosan változni fog a helyzet.

A ZF ugyanis bejelentette első olyan kétfokozatú sebességváltóját, melyet kifejezetten elektromos autókban történő felhasználásra fejlesztettek ki. A 191 lóerős villanymotor, a vezérlőelektronika és az új váltó alkotta egység semmivel sem nagyobb, mint a hasonló felépítésű, de csak egyfokozatú korábbi rendszer.


Az új váltóval szerelt villanyautók 70 km/h magasságában egyesből kettes sebességi fokozatban kapcsolnak, melynek köszönhetően csökken a villanymotor fordulatszáma és zaja. Komoly előny továbbá, hogy az új váltó révén egy jelenleg 160 km/h végsebességű villanyautó végsebessége 210 km/h-ra nőhet.

A ZF azzal számol, hogy a 335 lóerős maximális teljesítményre méretezett kétfokozatú váltónak köszönhetően a villanyautók hatótávja mintegy 5 százalékkal növekedhet. A gyártó szerint az első ilyen új autók 3 éven belül bukkannak majd fel a kereskedelmi forgalomban.

Forrás: hvg.hu

You may also read!

Juhász Csaba Juhász Zsolt Mitropa Rallye Nova Gorica

Nehéz versenyre számítok

Szeptember 19-21-én a 8. Nova Gorica ralin láthatjuk versenyautóban ismét a Juhász Csaba - Juhász Zsolt testvérpárt.

Read More...

Ontják magukból az autókat a román gyárak


Dübörög a gyártás Romániában
Az első nyolc hónapban 4,57 százalékkal bővült a román járműgyártás az egy évvel korábbihoz

Read More...
Fogasy Gergely Berendi Dávid Mitropa Kupa Nova Goricia Rally WRC2

Fogasy sztármezőnyben

Igazi sztárparádé várható a szlovéniai Nova Goricia Ralin, a Mitropa Kupa hetedik állomásán, amely a szlovén és a horvát nemzeti bajnokság mellett a Central Rally Trophynak is futama.

Read More...

Leave a reply: