fbpx

Új autógyár települ Magyarországra

In hír

Évi 12 ezer elektromos autó gyártására alkalmas üzemet építhet Komáromban a Fox Automotive

Magyarországon gyárthatja a Fox Automotive Switzerland és a Phoenix Gold Resources az új MIA kompakt elektromos autóit. A Budapest Business Journal írta meg, hogy a két cég már meg is alapította a magyar leányvállalatát, a vezérigazgatójává pedig a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. egykori pénzügyi igazgatóját, Philipp Ekkehardot nevezték ki.

A bejelentésen csak annyit mondtak, hogy Magyarország nyugati felén építenének gyárat, amelynek az éves kapacitása 12 ezer darabos lehet 2020-tól. A Fox Automotive honlapján ennél konkrétabb információ is van: ott már feltüntették, hogy Komáromban valósítanák meg a beruházást. A terv az, hogy európai eladásra gyártsanak tisztán elektromos autókat.

A Fox Automotive hivatalos oldalán található tájékoztatóból az is kiderül, hogy az Ipar 4.0 szellemében egy rendkívül modern, magas fokon robotizált gyár épülhet fel Magyarországon.

A régi befektető belebukott, de azóta nagyot fordult a világ

A mostani hír kapcsán érdemes megjegyezni, hogy MIA elektromos autók már készültek 2011 és 2013 között, a francia Mia Electric gyártotta őket. A 9,7 kW-os elektromotorral és 8-12 kWh-s lítiumion-akkumulátorral szerelt modellekből, amelynek hatótávolsága 80-90 kilométer volt, viszont csupán 1300 darabot sikerült értékesíteni. Ebben az alacsony darabszámban szerepet játszott a modell magas alapára (32 ezer euró közelében mozgott), illetve az akkor még gyér nyugat-európai töltőhálózat. A Mia Electric végül likviditási gondok miatt a gyártás leállítására kényszerült, a francia tulajdonos pedig kiszállt a cégből. Ezt követően a francia állam vette át a vállalatot, 2016-ban a Fox Automotive viszont beszállt a társaságba, amelynek az irányítás feletti jogát is megszerezte.

MIA L

Új modell

Az új tulajdonos pedig az elmúlt években egy új modellt fejlesztet ki, amelynek tudása messze meghaladja elődje műszaki képességeit.

A MIA új modellét már egy 20 Kwh-s akkumulátorral szerelik, amely 200 km-es hatótávolságot biztosít majd teljesen feltöltött állapotában. A töltés ideje pedig csupán néhány percet vesz majd igénybe, hogyha nagyteljesítményű töltőre csatlakoztatják az autót.

A MIA alapverziója 13 ezer euró (durván 4,3 millió forint) lesz állami támogatások nélkül. Utóbbiakat figyelembe véve ez az összeg (az adott ország támogatáspolitikájától függően) 7-8 ezer euró (durván 2,3-2,7 millió forint) között alakulhat. Ez az Európában ma kapható elektromos autók között kifejezetten versenyképes ár lenne, igaz, ezért egy korlátozott hatótávolságú, leginkább városi, agglomerációs közlekedésre alkalmas elektromos autót ígér a vállalat. A Fox Automotive tervei között szerepel ugyanakkor további két változat piaci bevezetése: a családi MIA L és a vállalkozásoknak szánt MIA U. A vállalat weboldalán az összes modell előrendelhető már.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Fox Automotive tájékoztatása szerint az akkumulátoraikat attól a LION Smarttól szerzik majd be, amely számos vezető autógyártóval együttműködik ezen a területen, ettől peddig hihetőbbé válnak a fenti számok. 

MIA U

Forrás: portfolio.hu

You may also read!

kigyulladt egy Porshce Taycan

Lángok martaléka lett egy elektromos Porsche Taycan

Vasárnap egy floridai garázsban kigyulladt egy Porshce Taycan, a tűz nem csak az autóban, de az épületben is komoly

Read More...
Mercedes GLA

Megérkezett a vadonatúj Mercedes GLA Magyarországra

Már nálunk is rendelhető a 2019 végén bemutatott kompakt crossover modell A Mercedes 2013-ban leplezte le a kompakt szabadidő-autók piacán

Read More...
DS 3 Crossback teszt

DS 3 Crossback teszt – üvöltő extravagancia

A Citroen prémium márkája a DS, ennek kisebbik SUV típusát, a DS 3 Crossbacket tesztelhettük. Az autó megjelenése igazán

Read More...

Leave a reply: