Új autóipari óriáscég jön létre

In hír

Olasz-amerikai Fiat Chrysler és francia PSA fúzió

Az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a francia Groupe PSA igazgatósága megegyezett a két cég 40 milliárd euró értékű fúziójának részleteiről – a testvéries szövetségben 50-50 százalékos részesedése lesz mindkét csoportnak. A világ nyolcadik és kilencedik legnagyobb autógyártójából így egy olyan szuperszövetség jön létre, ami egyből a lista harmadik helyére ugrik előre, a Volkswagen csoport és Toyota csoport mögött.

A két cég legfrissebb adatai alapján a szövetség alkalmazottainak száma 410 ezer, összesített éves autóeladása 8,7 millió, teljes bevétele 170 milliárd euró, üzemi nyeresége pedig 11 milliárd euró körül lesz. A cégek reményei szerint a fúzióval 3,7 milliárd eurónyi költségmegtakarítást érhetnek el anélkül, hogy akár egy gyárat is be kellene zárni.

Az új cég vezérigazgatója a PSA vezetője, Carlos Tavares lesz, míg a Fiatot igazgató John Elkann elnökként folytatja a megegyezés szerint. A szövetség székhelye a Fiat Chrysler jelenlegi otthonában, Hollandiában lesz majd, de egy második számú központot is fenntart majd Detroit környékén.

Cél a kutatások könnyebb finanszírozása

Az autóipari adatokkal foglalkozó Edmunds elemzési igazgatója, Jessica Caldwell a CNN-nek elmondta, a két cég fúziója nem az egyes termékekről vagy az új piacok felé való nyitásról szól, hanem inkább a jövő járműveit célzó kutatások könnyebb finanszírozásáról. „Az elektromos és önvezetős autók jövője, amit mindenki annyira vár, nem jöhet el a nagy autógyártók egyesülése és stratégiai szövetsége nélkül, mert a kutatási és fejlesztési költségeket csak megosztva tudják fedezni” – mondta Caldwell, aki okos lépésnek tartja a fúziót a két cég részéről.

Az elemzők szerint a PSA-nak nagyobb szüksége volt az egyesülésre, mivel a cégcsoport igencsak lemaradt a zöld fejlesztésekben: a teljes eladásainak csak 0,3 százalékát teszik ki az elektromos autók. A PSA és az FCA ilyen irányú fúziója nem egyedülálló a piacon: a Volkswagen a Forddal, a BMW a Daimlerrel, a Honda pedig a General Motorsszal kötött szövetséget, hogy közösen fejlesszenek elektromos és önvezető autókat.

Az új cég alá így a következő ismertebb autómárkák tartoznak majd: az FCA részéről a Fiat, a Chrysler, az Alfa Romeo, a Dodge, a Jeep, a Lancia és a Maserati; a PSA részéről pedig a Peugeot, a Citroën, az Opel, a Vauxhall és a DS.

Forrás: qbit.hu

You may also read!

F1 - Lebegő csődök

F1 – Lebegő csődök és kivonulások

A világ legnézettebb autós versenysorozata mostanában komoly átalakuláson megy keresztül. Ha ez nem lenne elég, a 2020-as idényben még

Read More...
Tervezz álomautót fagylaltért

Tervezz álomautót, fagylalt lesz a jutalom!

Május utolsó vasárnapján rajzaikkal is fizethetnek a gyerekek. Minden alkotás egy gombóc fagylaltot ér Balatonfüred egyik legjobb cukrászdájában. A gyereknapi

Read More...
új Santa Fe első képe

A Hyundai Motor egy pillantást engedett az új Santa Fe-re

Az új Santa Fe első képe a SUV masszív, mégis szupermodern kialakításáról árulkodik. A koreai gyár először kínálja a modellhez

Read More...