Új autóipari óriáscég jön létre

In hír

Olasz-amerikai Fiat Chrysler és francia PSA fúzió

Az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a francia Groupe PSA igazgatósága megegyezett a két cég 40 milliárd euró értékű fúziójának részleteiről – a testvéries szövetségben 50-50 százalékos részesedése lesz mindkét csoportnak. A világ nyolcadik és kilencedik legnagyobb autógyártójából így egy olyan szuperszövetség jön létre, ami egyből a lista harmadik helyére ugrik előre, a Volkswagen csoport és Toyota csoport mögött.

A két cég legfrissebb adatai alapján a szövetség alkalmazottainak száma 410 ezer, összesített éves autóeladása 8,7 millió, teljes bevétele 170 milliárd euró, üzemi nyeresége pedig 11 milliárd euró körül lesz. A cégek reményei szerint a fúzióval 3,7 milliárd eurónyi költségmegtakarítást érhetnek el anélkül, hogy akár egy gyárat is be kellene zárni.

Az új cég vezérigazgatója a PSA vezetője, Carlos Tavares lesz, míg a Fiatot igazgató John Elkann elnökként folytatja a megegyezés szerint. A szövetség székhelye a Fiat Chrysler jelenlegi otthonában, Hollandiában lesz majd, de egy második számú központot is fenntart majd Detroit környékén.

Cél a kutatások könnyebb finanszírozása

Az autóipari adatokkal foglalkozó Edmunds elemzési igazgatója, Jessica Caldwell a CNN-nek elmondta, a két cég fúziója nem az egyes termékekről vagy az új piacok felé való nyitásról szól, hanem inkább a jövő járműveit célzó kutatások könnyebb finanszírozásáról. „Az elektromos és önvezetős autók jövője, amit mindenki annyira vár, nem jöhet el a nagy autógyártók egyesülése és stratégiai szövetsége nélkül, mert a kutatási és fejlesztési költségeket csak megosztva tudják fedezni” – mondta Caldwell, aki okos lépésnek tartja a fúziót a két cég részéről.

Az elemzők szerint a PSA-nak nagyobb szüksége volt az egyesülésre, mivel a cégcsoport igencsak lemaradt a zöld fejlesztésekben: a teljes eladásainak csak 0,3 százalékát teszik ki az elektromos autók. A PSA és az FCA ilyen irányú fúziója nem egyedülálló a piacon: a Volkswagen a Forddal, a BMW a Daimlerrel, a Honda pedig a General Motorsszal kötött szövetséget, hogy közösen fejlesszenek elektromos és önvezető autókat.

Az új cég alá így a következő ismertebb autómárkák tartoznak majd: az FCA részéről a Fiat, a Chrysler, az Alfa Romeo, a Dodge, a Jeep, a Lancia és a Maserati; a PSA részéről pedig a Peugeot, a Citroën, az Opel, a Vauxhall és a DS.

Forrás: qbit.hu

You may also read!

FRT Rallye

Húsz éve a pályákon – FRT Rallye beharangozó

Balesete után a hétvégi FRT Rallye-n először ül Mitsubishibe a V-V Rally Racing párosa, a Strider Zoltán - Apkó

Read More...
BMW M8 Gran Coupé

Elindult a 625 lóerős a BMW M8 Gran Coupé sorozatgyártása

A négyajtós luxuskupé nagyteljesítményű hajtáslánc-változatának tömegtermelésével teljessé válik az új BMW 8-as sorozat modellpalettája. November első felében elkészültek a

Read More...
Felkészült a télre?

Felkészült a télre? Jövő héten rendőrök ellenőrzik

A téli átállással kapcsolatos fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek

Read More...

Leave a reply: