Az új Land Rover Defender már hazánkban is kapható

In hír
új Land Rover Defender

Már a  hazai piacon, a Wallis British Motors budapesti kereskedésében is megtekinthető, illetve rendelhető a strapabíró terepjárók etalonjának számító – 1948-tól közel hetven éven át gyártott – Land Rover Defender új modellje, amelyet a 2019-es Frankfurti Autószalonon mutatott be a gyártó.

Az új Defender megőrizte elődje eredeti karakterét, a Land Rover mérnökei a lenyűgöző terepképességeket meghagyva és minimalista, funkcionális belső teret újragondolva fejlesztették ki a Defendert.  Az eredmény nem csak a valaha készült legjobb terepképességű Land Rover lett, hanem egy igazán kényelmes, modern jármű is, mely nem hétköznapi élményt nyújt a vezetőjének.

új Land Rover Defender

A marcona terepjáró arányai és gömbölyítései miatt picit nekem játékautós, persze csak képen, élőben a méretei miatt ez nem mondható el. Nagyon modern a formája. Az első lökhárító kialakításánál megfigyelhető, hogy milyen fontos a jó terepszög. A hűtőmaszk és a lámpák szép egységet alkotnak.

új Land Rover Defender

Oldalról nézve is a Defender stílusjegyek modernizált változatát láthatjuk. Nagyon pofásak a kerékjárati ívek a hatalmas alufelnikkel. Jól áll neki az egyenes övvonal és tetővonal. Az első sárvédő végén a jellegzetes levegőbelépő hangsúlyos.

új Land Rover Defender

A hátulja nekem nem tetszik annyira. Kicsit ormótlan és a hátsó lámpák sem túl fantáziadúsak. Azért a külső pótkerék mindig jól mutat.

új Land Rover Defender

A belső maradt minimalista, de nagyon modern, bár a kormány kicsit múlt idéző. Nagyon szép a műszerfal és a középkonzol is. Minden kézre esik és minőségi.

A Defender 110 öt, hat vagy 5+2 ülőhelyes konfigurációt kínál, ahol a második sor ülései mögött akár 1,075 literes a rakodótér, de a második üléssor lehajtásakor akár 2,380 literes is lehet a hasznos térfogat, mintegy 900 kg-os hasznos teher mellett. A Defender 90 hat utas szállítására lesz képes egy kompakt családi autó hosszúságú járműben.

Az új, kimondottan erre a modellre fejlesztett D7x („x”, mint „extrém”) könnyű alumínium platformra épített önjáró karosszéria a legszilárdabb karosszériaszerkezet, amelyet a Land Rover valaha gyártott. Háromszor merevebb a hagyományos alvázas szerkezeteknél, tökéletes alapot biztosítva a független légrugós vagy tekercsrugós felfüggesztéshez, illetve támogatja a legújabb elektromos meghajtásokat is.

új Land Rover Defender

Az extraerős váz miatt a tető dinamikus terhelhetősége akár 168 kg, a 300 kilós statikus terhelhetőség, és a 3.5 tonnás maximális vontatási tömeg révén pedig még sokoldalúbb társa lehet a Defender a kalandokban. Azoknak, akik szeretnek a természetben éjszakázni, tökéletes megoldást kínál a tetőn rögzíthető sátor.

A hajtás

Az állandó összkerék, a felezővel ellátott 8 sebességes automata sebességváltó jó terepképességekkel ruházza fel a Defendert. Ehhez jön még a 291 mm-es hasmagasság és a 38, 28 és 40 fokos első terepszög, rámpaszög és hátsó terepszög.

A 900 mm-es maximális gázlómélységet a „Terrain Response 2” rendszer új gázlósegéd programja teszi lehetővé, amely 3D panoráma kamerarendszerén keresztül biztosítja, hogy a járművezetők teljes bizalommal hajtsanak be a mély vízbe.

A Defender felfüggesztése akár 185 mm-en állítható. Az elektronikus légrugó lehetővé teszi, hogy a hasmagasságot a beszállást és rakodást megkönnyítő, 40 mm-rel csökkentett, ún. „Elegant Arrival” szinttől az akár 75 mm-es emelésig növeljük, vagy extrém terepkörülmények között akár további 70 mm-t emeljük.

Teljesítmény és hatékonyság

A fejlett benzin- és tiszta dízelmotorok, valamint a Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV)  meghajtás széles választéka garantálja az új Defender teljesítményét és hatékonyságát bármilyen környezetben, míg a Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) motorváltozat az év második felében  csatlakozik a sorozathoz, lehetővé téve a csendes, kizárólag elektronikus közlekedést.

új Land Rover Defender

Bevezetéskor a benzines sorozat a négyhengeres  P300 változatból és a 3.0 literes,  soros  hathengeres P400-ból áll, kiegészülve a hatékony mild-hibrid elektromos jármű-technológiával. Alternatív megoldásként választható a négyhengeres dízelüzemű motor – 200 vagy 241 lóerős kivitelben –, kiváló üzemanyag-fogyasztással (7,6 liter/100km) és CO2-kibocsátással (199g/km – NEDC-ekvivalens).

A Defender 110 legfontosabb műszaki adatai

 

Hosszúság:                            4,758 mm (5,018 mm a csomagtérajtóra függesztett pótkerékkel)

Szélesség:                              2,008 mm (behajtott tükrökkel)

Magasság:                             1,967 mm

Tengelytáv:                            3,022 mm (90-es: 2,587 mm)

Fordulókör:                             12.84 m

Elülső túlnyúlás:                     845 mm

Hátsó túlnyúlás:                     891 mm (1,151 pótkerékkel együtt)

Első terepszög:                      38 fok

Hátsó terepszög:                    40 fok

Rámpaszög:                           28 fok (90-es: 31 fok)

Hasmagasság:                       291mm

Tengelyartikuláció:                 500 mm

A maximális gázlómélység:   900 mm

Maximális tetőterhelés:          168kg / 300kg (dinamikus/statikus)

Maximális vontatási tömeg:   3500 kg

Maximális hasznos teher:      900kg (110-es, P400 motorral)

 

 

You may also read!

Nyári gumi: 2021-es nyári gumi tesztek, a biztonságos közlekedés záloga az alapos felkészülés

A gumiabroncs kiválasztása jelentős hatással lehet a vezetési biztonságára, ezért a BHPgumi munkatársai nagyon fontosnak tartják a döntés előtti

Read More...

A Tesla beszorult a SUV alá, a sofőr az Autopilot rendszert hibáztatja

A fotót nemrégiben osztották meg a Facebook, Tesla Model Y csoportban. A képen egy totálkárosra tört fehér Y modell

Read More...

Hamarosan érkezik az elektromos Citroen e-Berlingo, hét üléssel és 280 kilométeres hatótávval

A Peugeot nemrég dobta piacra a Partner és a Rifter elektromos változatait, most a Citroen is ugyanezt tette és

Read More...