Akár 2,5 millió forint ingyenpénz jár majd elektromos autóra

In elektromos autók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán ismertette az elektromos autók új támogatási programjának részleteit

Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, az új támogatási rendszer sávos lesz:

  • 11 millió forintos autóbeszerzési ár alatt maximum 2,5 millió forintos támogatás járhat,
  • 11 és 15 millió forintos vételár között 0,5 millió forintos támogatást kaphatnak a vásárlók,
  • 15 millió forint felett pedig nincs támogatás. 

A program a mikromobilitás erősítését is tartalmazza, támogatást igényelhetnek majd a futárcégeknek elektromos robogók beszerzésére. A taxisok is nagyobb támogatást kaphatnak, 1-15 millió forintos kocsira akár a teljes vételár 55 százalékát is megtérítheti nekik az állam.

Az új pályázat szerdán jelenik meg, majd 2020. június 15. reggel 8 órakor megnyílik, és 2022 július 1. éjfélig, vagy az 5 milliárdos keretösszeg kimerüléséig fut. A lebonyolítója a továbbiakban is az IFKA Kft. lesz. A keretből a taxi alprogram maximum 2 milliárdot tehet ki, ami az ITM becslése szerint 240 autóra lesz elegendő, a fennmaradó részből pedig

 
Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár sajtótákékoztatót tart

 

Mintegy 1000 megáncélú e-autó és e-robogó vásárlása valósulhat meg

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a zöld rendszám szabályozásának felülvizsgálata előrehaladott állapotban van, a kormányelőterjesztés készül ezzel kapcsolatban.

A Portfolio kigyűjtötte, hogy mely modelleket támogatja a kormány az új elektromos autók vásárlásánál. A támogatás maximális mértéke 2,5 millió forint. A lap kiemeli, hogy a lista idővel változhat a kereskedők reakciójának fényében és a közeljövőben megjelenő új modelleknek köszönhetően.

A 11 millió alatti autók a Skoda CITIGOe, smart EQ fortwo, smart EQ forfour, VW e-Up, Renault Kangoo Z.E., Citroen C-Zero, Renault Zoe és aMini Cooper SE.

A 11 millió feletti autók pedig a Honda e, Hyundai Kona E, Híundai, Ioniq, Opel Corsa-e, Nissan Leaf, Kia, e-Niro, VW e-Golf, Pegueot e-208, Nissan e-NV200, Peugeot e-2008, DS3 Crossback E-tense és a BMW i3.

A program felfutása hatással lehet az elektromos autók piacára, így a használt modellek árára is, ami csökkenhet, mivel az olcsóbb modellek nagyobb állami támogatása miatt a vásárlók az új autó vásárlása felé fognak hajlani. A csökkenő kereslet miatt következménye lehet az árcsökkenés a használtpiacon. A folyamatos komoly kereslet miatt azonban árzuhanásra nem lehet számítani. 

Nissan Leaf

Forrás: index.hu, portfolio.hu

You may also read!

F1 - Lebegő csődök

F1 – Lebegő csődök és kivonulások

A világ legnézettebb autós versenysorozata mostanában komoly átalakuláson megy keresztül. Ha ez nem lenne elég, a 2020-as idényben még

Read More...
Tervezz álomautót fagylaltért

Tervezz álomautót, fagylalt lesz a jutalom!

Május utolsó vasárnapján rajzaikkal is fizethetnek a gyerekek. Minden alkotás egy gombóc fagylaltot ér Balatonfüred egyik legjobb cukrászdájában. A gyereknapi

Read More...
új Santa Fe első képe

A Hyundai Motor egy pillantást engedett az új Santa Fe-re

Az új Santa Fe első képe a SUV masszív, mégis szupermodern kialakításáról árulkodik. A koreai gyár először kínálja a modellhez

Read More...