Hol és hogyan mérhet szabályosan sebességet a rendőrség?

In hír

Fontos, vitatott kérdést tisztázott egy jogvédelmi iroda.

Gyakori kérdésként merül fel, hogy a rendőrség hol és hogyan jogosult traffipaxot használni? A D.A.S jogvédelmi biztosító annak kapcsán tisztázta a kérdést, hogy érdemes-e vitatni az esetleges bírságot arra hivatkozva, hogy szabálytalanul mértek.

A D.A.S jogászának értelmezése szerint jelenleg meglehetősen kevés jogszabály foglalkozik azzal a kérdéssel, sőt, nincs konkrét jogszabályi rendelkezés a traffipaxok elhelyezésére vonatkozóan. A hatályos jogszabályok közül a KRESZ az, amely elszórtan tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy a közúti forgalmat ellenőrző – így akár sebességet is mérő – járművel hol lehet megállni, azt hogyan lehet elhelyezni.
A forgalom ellenőrzését végző berendezést és azt a járművet, amiben a sebességellenőrző van, a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos és jármű forgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza. Fontos tudni, hogy a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is állhatnak, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos.

További szabály, hogy ha az adott jármű a forgalmat ellenőrzi, akkor az autópálya és az autóút leállósávjában megállhat. A leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet viszont úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen.

Fotó: Kovács Attila MTI

Nincs tiltva a magánterületen elhelyezett traffipax, a szabályok csak azt rögzítik, hogy közúton miként kell azt elhelyezni. Szintén fontos következtetés, hogy csak az autópályák, autóutak leállósávja esetében kell úgy elhelyezni a forgalmat ellenőrző járművet, hogy az észlelhető legyen, más helyen történő méréskor még ilyen kötelezettsége sincs a rendőrségnek.

A rendőrség tehát szinte bárhol, bármikor ellenőrizheti, hogy a KRESZ szabályait betartjuk-e, így az esetek túlnyomó többségében szinte biztos, hogy nem kerülhető el a bírság megfizetése a szabálytalan elhelyezésre hivatkozással.

Forrás: hvg.hu

You may also read!

sérült autók Európában

Kiderült, mely autók sérülnek a legritkábban és a leggyakrabban Európában

Használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb cél annak kiderítése, hogy volt-e már balesetes az autó. Miután egy autó karosszériája

Read More...
Tim Gábor

Tim Gábor a sírból hozta vissza a hétvégéjét

A regnáló FIA Swift Cup Europe bajnok Tim Gábor 16 pontos előnnyel várta a bajnokság harmadik hétvégéjét, melyet az

Read More...
Hidrogén hajtású Defender

Hidrogén hajtású Defender prototípust fejleszt a Jaguar Land Rover

A Jaguar Land Rover az új Land Rover Defenderre épülő, hidrogénüzemű (hydrogen fuel cell electric vehicle – FCEV) prototípus

Read More...