A francia márka újjáéledt: Delage D12 hibrid

In bemutató, elektromos autók

Az 1000 lóerő feletti hiperautóból csak 30 példány készül, az ára legalább annyira különleges mint a megjelenése.

Közel hetven év, ennyi idő telt el azóta, hogy Delage elkészítette az utolsó autóját. A francia márka 1953-ban abbahagyta a járművek gyártását. A márkanév manapság csak autókülönlegességekről ismert szerte a világon, pedig az 1930-as években elismert luxus- és sportautók gyártója volt.

A Delage márka felébredt a hibernációból és egy D12 nevű szuper sportautóval tért vissza. Laurent Tapie vette át a Delage Automobiles vezetését (a politikus és üzletember, Bernhard Tapie fia, aki komoly sportfogadásokkal is foglalkozó üzletember).

A Delage D12 erejét egy 7,6 literes, V12 motor adja. A belső égésű motort egy elektromos motorral kötötték össze. A két motor együttesen 1130 lóerő rendszerteljesítményt eredményez, amelyet egy nyolcsebességű sebességváltóval továbbítanak a kerekekhez. A D12 GT-nek nevezett változat 1400 kilogramm tömegű. De van egy még könnyebb verzió, a D12 Club, melynek súlya mindössze 1310 kg. Igaz itt az elektromos motor kissé gyengébbre van hangolva, így a teljesítménye “csak” 1038 LE.

A Goodwood.com publikációja szerint a D12 a Formula 1-ből átvett felfüggesztést használja. Maga Jacques Villeneuve, az 1997. évi Forma-1 világbajnok, segített fejleszteni az alvázat tesztpilótaként.

A D12 egyik sajátossága az üléselrendezés. Az autóvezető középre ül, míg az utas mögötte ül, mint egy vadászrepülőgépben.

A nagy teljesítményű motor és az aerodinamikailag szinte már a tökéletesség konfigurációja óriási vezetési teljesítményt eredményez. Az autónak 100 km/órás sprinthez mindössze 2,5 másodpercre van szüksége. A maximális sebességet nem tették közzé. Delage tervezői biztosak benne, hogy a D12 új körrekordot állít fel a közúti járművek között a Nürburgring-en.

A Delage D12-ből csak 30 darab készül. Az ár ugyanolyan lélegzetelállító, mint az autó, 2 millió euróval (kb. 700 millió forint) kell számolni.

Forrás: motor1

You may also read!

Berta Benjamin F4

F4-es Dávid az F3-as Góliátok között

Bár a Gender Racing Dávidját Berta Benjáminnak hívják, de az ősi bibliai történetet majdnem teljesen tökéletesen ültette át a

Read More...
Skoda Fabia

Itt a 4. generációs Skoda Fabia

A Skoda Fabia 22 éve indult hódító útjára és nagyon sikeres modellnek mondható. Ez már a negyedik generáció. A

Read More...
bővül a GreenGo

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel,

Read More...