A legújabb Mercedes S-osztály szebb, mint az elődje?

In bemutató, Téma

Méretben és technikailag a Mercedes csúcsmodellje az S-osztály a W116 óta, amely 1972-ben jelent meg. Azóta az S-osztály meghatározó szerepe ebben a szegmensben vitathatatlan, nemcsak az elismerések, hanem az eladások számát tekintve is.

Minden autógyártónál izgalmas időszak amikor egy vadonatúj modell érkezik, nincs ez máshogy a W223-as S-osztállyal sem.

Nem titok, hogy papíron a vadonatúj S-osztály egyértelműen magasabb szintet képvisel mint az elődje, de igazából ez nem egy teljesen új modell, hanem egy nagyon erős frissítés. Két kérdésre keressük a választ: elegendő egy komoly frissítés és jobban néz ki mint az elődje? Vizsgáljuk meg alaposan a témakört.

A Mercedes legújabb formatervezési irányzatát az új S-osztály is átvette, ezzel csökkentve a modellek közötti különbségeket. Teljesen megváltozott az autó első és a hátsó részének megjelenése. A fényszórók kisebbek lettek, a hűtőrács markánsabban uralja az frontrészt, az övvonal jobban körülhatárolható és a hátsó lámpák vízszintes elrendezése most tér vissza először a W126 modell óta.

A tervezés egyszerűsége valamennyire emlékeztet minket a W220 modellre (1999-2005 között készült), a W221 és W222 sokkal dinamikusabb külsővel rendelkezik.

Az új S-osztály legvitatottabb része a hátsó kialakítás. Végezhetett volna ott a Mercedes jobb munkát? Ha már újak a vízszintes hátsó lámpák, nem lett volna jobb egy laposabb, izgalmasabb kivitel? Mint például a 4 ajtós Mercedes-AMG GT-nél, amely hátsója ennek köszönhetően sokkal látványosabb, vagy mint a legújabb CLS, amelynek szintén fordított háromszög alakú formája van.

Az autó arányai nagyon jók, de erre egyébként is számíthattunk. Az új S-osztály hossza 5179 mm, szélessége 1921 mm, magassága 1503 mm, és tengelytávja 3106 mm.

A belső tér tényleg a Tesla egyszerűségét követi? A Mercedes azt mondja, hogy az új S-osztályú belső terét a luxusjachtok világa ihlette, ami teljesen rendben van. De bármelyik autógyártó, amelyik egyszerű, minimalista utasteret tervez hatalmas képernyőkkel, rögtön elítélik, hogy a Tesla sikeres cockpitja volt a példa? Ami felveti a kérdést: jó vagy rossz ennyire leegyszerűsíteni, ha luxusautóról van szó? Készíthetett volna egy izgalmasabb belsőt, amely bonyolultabbnak tűnik, és kihasználja a rendelkezésre álló felületeket.

Az új S-osztálynak azonban van egy praktikus 12,3 colos digitális műszeregysége és egy 12,8 colos OLED érintőképernyős információs és szórakoztató kijelzője, a legújabb MBUX rendszerrel, plusz két 11,6 colos hátsó képernyő és egy tablet a hátsó utasoknak.

Ugyancsak újdonságnak számít a 3. szintű autonóm vezetési rendszer, amely lehetővé teszik az új S-osztály számára, hogy kezdetben akár 60 km/órás sebességgel vezesse önállóan az autót. Attól függetlenül, hogy ki irányítja az autót, aktívan működik az opcionálisan rendelhető E-Active Body Control felfüggesztés és az új hátsótengely kormányzás, amely akár 10 fokkal elfordítja a hátsó kerekeket.

A csúcsmotor kezdetben az S500 4MATIC és az S580 4MATIC. Az utóbbit egy 4,0 literes ikerturbó V8 hajtja, egy 48 voltos enyhe hibrid rendszerrel, összesen 496 lóerővel.

Az első autókat 2021 első negyedévében várják a márkakereskedésekbe, így még elég idő áll rendelkezésére, hogy eldönthesse, hogy melyik új modellt szeretné, vagy tökéletesen elégedett a W222-vel. Általában az ilyen szintű döntések már eleve készek, de most lehet, hogy nehéz a kérdés, ha a „régi” S-osztály egy ennyire kitűnő autó.

Forrás: carscoops

You may also read!

Berta Benjamin F4

F4-es Dávid az F3-as Góliátok között

Bár a Gender Racing Dávidját Berta Benjáminnak hívják, de az ősi bibliai történetet majdnem teljesen tökéletesen ültette át a

Read More...
Skoda Fabia

Itt a 4. generációs Skoda Fabia

A Skoda Fabia 22 éve indult hódító útjára és nagyon sikeres modellnek mondható. Ez már a negyedik generáció. A

Read More...
bővül a GreenGo

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel,

Read More...