Elon Musk űrbe lőtt Tesla Roadster-je már a Marshoz közelít

In elektromos autók

Az első generációs Tesla Roadster, amelyet Elon Musk két és fél évvel ezelőtt az űrbe juttatott, nemrégiben megközelítette a Marsot.

A Twitteren erősítette meg a SpaceX, hogy a Roadster és a benne utazó Starman, „az utas”, aki a SpaceX saját fejlesztésű űrruháját viseli, október 8-án eljutott a Mars közelébe. A Tesla Roadster nyilván nem volt éppen ’karnyújtásnyi’ távolságban a Vörös Bolygótól, mert 0,05 csillagászati egységen belül volt, ami több mint 5 millió mérföldet jelent. Jelenlegi helyzetében a Tesla és a Starman sokkal közelebb van a Marshoz, mint a Föld. A cikk írásakor (2020. október 11.) már majdnem 37 millió mérföldre volt a bolygótól.

A programozó, Ben Pearson által üzemeltetett „Where is Roadster?” webhely nyomon követi a Starman helyzetét. A weblap számítása szerint az autó 129 millió mérföldre van a Naptól és 13 637 mérföld/óra (21 947 km / óra) sebességgel távolodik. Nem tudni, hogy az autó milyen állapotban van, de ha az akkumulátor működik, akkor a “Space Oddity”-t több mint 264 000 alkalommal játszották le a Starman bal fülére, míg az „Is There Life On Mars” című számot 356 888 alkalommal hallhatta a jobb fülével.

Elon Musk 2018. február 6-án a SpaceX-ből egy Falcon Heavy nagy teherbírású hordozórakétán indította el az űrbe a Tesla-t. Nem mindenki örült Musk sikereinek, több környezetvédő szervezet tiltakozott, hogy minden ok nélkül szemetet küld az űrbe, de a nyilvánosság a reklám szempontjából csodát tett a Tesla-val.

Forrás: carscoops

You may also read!

Starman a Tesla-ban elhaladt a Mars mellett

Több mint két éve indította a SpaceX a Starmant az űrbe, egy Tesla Roadster volánja mögé ültetve. Az autó

Read More...

Volkswagen ID.3 megkapta az 5 csillagot az EuroNCAP töréstesztjén

Még csak egy hónapja kapható a piacokon az Volkswagen ID.3 de már több baleset szerencsétlen részese volt. A német

Read More...

Dacia Duster Pick-up, a román mindenes

A Dacia még idén piacra dobja a Duster pick-up verzióját, de egyelőre csak Romániában lesz kapható. A nyitott rakodóterű

Read More...