Mi történik, ha ’P’ állásban vontatnak egy autót? A végeredmény nem túl szép

In hír, Téma

Egyre népszerűbbek hazánkban is az automataváltós autók, de vajon mindenki tudja, hogy mi a teendő ha műszaki hiba miatt nem megy tovább az autó, de valahogyan el kell juttatni a szervizbe. Cikkünk főszereplői nem tudták, de megoldották.

Ha valaki megnézi az Reddit online közösségi weboldalra feltöltött fotókat, elgondolkodik, hogy pontosan mi történhetett. A beküldött képeken egy furcsán megrongált Ford Fusion Hybrid-et (Európában Mondeo) látunk, amelynek az első kerekei alsó harmada hiányzik. Hová tűnt a felni többi része? Úgy tűnik, hogy az autót kilométereken keresztül az aszfalton húzták.

A Reddit bejegyzése szerint egy jó erőben lévő lakóautó „lábon” próbálta vontatni a Fordot, de az első kerekek nem forogtak, ezek ellenére mégis elhúzta az autót és ezzel jelentős kárt okozott. A hagyományos vontatásnál az autó saját kerekein gördül így el lehet juttatni a szükséges helyre. Vannak olyan járművek, amelyekhez speciális vontató szükséges, mert az első kerekeket meg kell emelni, hogy ne forogjanak, így megakadályozva, hogy károsodjon az autó hajtóműve. A Reddit „nyomozói” szerint a Fusion Hybrid automata sebességváltó ellenére sík területen vontatható, de csak akkor, ha a sebességváltót üresbe (N állásba) kapcsolják.

A képeken látható autó egész biztosan park állásban maradt. Nem tudni pontosan, hogy a lakóautó mekkora távolságra vontatta a Fusion-t, de az okozott károk mennyiségéből ítélve ez hosszabb út volt. Az autó aljáról készült képen látható a féktárcsák és az alsó lengőkarok sérülése és a futómű kerete is jócskán lekopott. A fotón nem látszik, hogy a motor és a sebességváltó mennyire sérült, de a szétszerelés után biztosan jelentős lesz a kár.

Nem meglepő, hogy egy ilyen szállítás választása ekkora kárt okoz az autónak. Érdekes, hogy ezek a fém alkatrészek húzása a közutak aszfaltján mekkora nagy meglepetéssel jár és ezek ellenére folytatták az ’autómentést’. Nem szólt nekik senki, hogy nem jó amit csinálnak? Nem látták, hogy szikrázik az autó alja?

Ha valamilyen meghibásodás miatt az Ön autója is szállításra kényszerül, vontatás előtt mindig ellenőrizze, hogy az üzemképtelen autó váltója üres állásba van kapcsolva. Mindenképp olvassa el a használati útmutató vontatásra vonatkozó bejegyzéseit. Ha nagyon bizonytalan, kérje szakember segítségét vagy szállíttassa el az autóját szakszerűen.

Forrás: motor1

You may also read!

sérült autók Európában

Kiderült, mely autók sérülnek a legritkábban és a leggyakrabban Európában

Használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb cél annak kiderítése, hogy volt-e már balesetes az autó. Miután egy autó karosszériája

Read More...
Tim Gábor

Tim Gábor a sírból hozta vissza a hétvégéjét

A regnáló FIA Swift Cup Europe bajnok Tim Gábor 16 pontos előnnyel várta a bajnokság harmadik hétvégéjét, melyet az

Read More...
Hidrogén hajtású Defender

Hidrogén hajtású Defender prototípust fejleszt a Jaguar Land Rover

A Jaguar Land Rover az új Land Rover Defenderre épülő, hidrogénüzemű (hydrogen fuel cell electric vehicle – FCEV) prototípus

Read More...