Starman a Tesla-ban elhaladt a Mars mellett

In elektromos autók

Több mint két éve indította a SpaceX a Starmant az űrbe, egy Tesla Roadster volánja mögé ültetve. Az autó már kétszer megkerülte a Napot és a mostani haladási pályán viszonylag közel került a Marshoz.

A SpaceX szerint a Tesla és ’sofőrje’ a Vörös Bolygót 0,05 csillagászati egységre, alig 8 millió km távolságra megközelítette. Ennek ellenére nem volt elég közel ahhoz, hogy a gravitáció behúzza a bolygóhoz.

Ha most arra kíváncsi, hogy milyen állapotban lehet az autó a 32 hónapos űrutazás után, valószínűleg nem lenne boldog a Carfax (amerikai autók járműtörténeti adattára) jelentésétől. Az autó állapotáért leginkább a napsugárzás a felelős.

A LiveScience (tudományos online magazin) szerint a napsugárzás valószínűleg már tönkretette a Tesla szerves anyagból készült alkatrészeit, például a cseresznye vörös fényezést, a gumiabroncsokat és a bőrüléseket.

A Föld légkörének és mágneses mezőjének védelme nélkül még a műanyagok vagy szénszálas anyagok is elbomlanak, nem lehet tudni, hogy ez már megtörtént-e. Azok az anyagok bomlanak szét előbb, amelyekben kisebb a kémiai kötés – mondta William Carroll, az Indianai Egyetem vegyésze, a műanyagok és a szerves molekulák szakértője.

Ha még elegendő időt tölt az űrben és az első generációs Tesla Roadster akkor a szervetlen alkotórészei, mint például az alumínium váz és az üvegfelületek redukálódnak ha azokat az esetleges meteorzáporok még össze nem törték.

Ezek ellenére az autónak valamennyire felismerhetőnek kell maradnia, még több millió űrben eltöltött év tán is – mondja Richard Sachleben, nyugdíjas vegyész. Aki szintén csak találgat, hogy milyen állapotban lehet az autó.

“Az egymillió év hosszú idő” – írta még 2018-ban és hozzátette „nem lehet megmondani mi fog történni ennyi idő alatt a kocsival.”

Forrás: carscoops

You may also read!

sérült autók Európában

Kiderült, mely autók sérülnek a legritkábban és a leggyakrabban Európában

Használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb cél annak kiderítése, hogy volt-e már balesetes az autó. Miután egy autó karosszériája

Read More...
Tim Gábor

Tim Gábor a sírból hozta vissza a hétvégéjét

A regnáló FIA Swift Cup Europe bajnok Tim Gábor 16 pontos előnnyel várta a bajnokság harmadik hétvégéjét, melyet az

Read More...
Hidrogén hajtású Defender

Hidrogén hajtású Defender prototípust fejleszt a Jaguar Land Rover

A Jaguar Land Rover az új Land Rover Defenderre épülő, hidrogénüzemű (hydrogen fuel cell electric vehicle – FCEV) prototípus

Read More...