Dühöngenek a francia szakszervezetek a Kínában gyártott Dacia EV miatt

In elektromos autók, hír

Az Európában tavasszal forgalomba kerülő Dacia Spring Electric egy kínai gyártású autó, amelyet Hubei tartományban készítenek a Renault és a Dongfeng Motor közös üzemében. Eddig minden nagyon jó; lesz új városi EV, de milyen az áron?

Miután a Renault bejelentette az új elektromos Dacia-t gyorsan felpörögtek az események. A francia munkáscsoportok egyáltalán nem elégedettek azzal, hogy a Renault nem Franciaországban gyártja a Spring-et, de Európában értékesíti. Az összeütközések általánossá válhatnak, mert az autógyártó ugyanezen a vonalon gondolkodik több modellel kapcsolatban, annak ellenére, hogy folytatják a nagy volumenű leépítéseket.

A munkavállalók már többször felszólaltak a munkahely csökkentési tervek miatt, amelyet a Renault jelentett be, még mielőtt júniusban állami támogatást kapott volna.

“Alapvetően ellenezzük a tavasztól Kínában készülő autót” – mondta Frank Daoust, a CFDT unió szóvivője. “Ez egyáltalán nincs összhangban az autóipar és a franciaországi munkahelyek kormányzati támogatásával.”

Más autógyártók is nagyjából ugyanezt teszik, új modelleket importálnak Európába a kínai gyárakból, például a BMW az iX3-at vagy a Tesla Model 3-at, de a Polestar is az ázsiai országban készíti autóját.

A Renault már felhasznált egy részt az 5 milliárd eurós hitelből, amelyet a Francia kormányzat az év elején támogatásra megszavazott. Emmanuel Macron csak akkor bocsátotta rendelkezésre a pénzügyi alapot, amikor a vállalat megállapodott a szakszervezetekkel és konzultál a két, otthoni kihasználatlan gyár terveiről.

A Renault munkatársait is képviselő FO (Force Ouvriére) szakszervezet felszólította a Renault-ot, hogy tartson ki az a terv mellett, hogy Franciaország az EV-k legnagyobb számú használója legyen, és felvetette, hogy a tavasszal a szén-dioxid kibocsátás „katasztrofálisan” megnövekszik a járművek Kínából Európába történő szállítása miatt – írja az Autonews Europe.

“Elképzelhetetlen és felelőtlen döntés Franciaországon kívülre vinni a gyártást” – hangsúlyozta a munkáscsoport a közleményében.

A Dacia Spring Electric nemrég mutatkozott be a 2022-re tervezett Megane eVision mellett. Utóbbi azonban Franciaországban Douai-ban készül majd a tervek szerint.

Forrás: carscoops

You may also read!

Rendszámtáblakeret

Megnyílt a Rendszámtáblakeret.hu bemutatóterme

Juhász Tamás barátom jó ideje foglalkozik nagyon igényes rendszámtáblakeretek gyártásával. Ahogy mindig hangsúlyozza, a rendszámtáblakeret az egyik legjobban hasznosítható

Read More...
Vogel Adrienn

Hetedik helyen zárták életük első rali-Eb szezonját Vogelék

Izgalmas, kiszámíthatatlan szezon után a hetedik helyen zárta élete első rali-Eb szezonját az ERC3-as kategóriában a Vogel Adrienn, Notheisz

Read More...

Viper GTS CS az egyetlen a világon

A létező egyetlen Dodge Viper GTS CS jövő év elején kerül aukcióra. Carroll Shelby és a Fitzgerald Motorsports együttműködésével

Read More...