Kama 1, az orosz mini EV

In elektromos autók

A kis Kamaz, meglepően erős és csúcstechnológiával van szerelve.

Rengeteg elektromos autót készítenek Kínában és jó néhány e-modellt Törökországban gyártanak. Most az orosz Kamaz is készített egy elektromos autót. A nagyvállalat leginkább teherautókat, buszokat gyárt, de a megszokott profiljukkal ellentétes járművet mutattak be, a miniatűr Kama-1 elektromos autót.

A 3,67 méter hosszú Kama-1 körülbelül akkora, mint egy Fiat 500e. Négy ülése és három ajtaja van. Ha jobban megnézzük az autót, nem is tűnik olcsó járgánynak. Éppen ellenkezőleg. Nagy teljesítményű elektromos hajtást kapott és tökéletesen megfelel a mai autók elvárásainak.

A kisautó bőven teljesíti a követelményeket. Az elektromos motor körülbelül 110 lóerő teljesítményt kínál. Ez nem kevés egy ekkora méretű autó esetében, nagyjából megfelel az elektromos Fiat teljesítményének. A Kama-1 gyorsulása 6,7 másodperc 100 km/órára, míg a Fiat-nak ugyanehhez kilenc másodpercre van szüksége. A maximális sebessége: 150 km/óra.

A megtehető távolság tekintetében a Fiat jobbnak bizonyul, egy töltéssel a 320 km megtételére képes (WLTP). A Kama-1 csak 250 kilométert képes megtenni, igaz ezt szabvány meghatározás nélkül.

A kis EV felszereltsége valóban meglepően jó. LED fényszórókkal és LED-es hátsó lámpákkal készül valamint egy modern információs és szórakoztató rendszert kapott, amelynek 9 colos érintő képernyője van, az ülések kényelmes bőrrel vannak borítva.

A miniautó érdekessége, hogy a kijelzőt nem a műszerfalon helyezték el, hanem a kormány közepére tervezték. Az autó állítólag már az autonóm vezetésre is képes lesz. A csomagtartó és a motortér nyitásához érintésvezérlők vannak beépítve.

A gyártó szerint a Kama-1 készen áll a sorozatgyártásra. Olyan autókkal kell versenybe szállnia, mint a Fiat 500e, a Smart Fortwo vagy a Renault Twingo Z.E és a VW e-Up amíg még elérhető. Az árról egyelőre nincs információ, de a felszereltséget és a teljesítményt figyelembe véve valamennyivel a versenytársak szintje fölé várható, amelyek 22 000 vagy 23 000 euró körül kaphatók. Még az sem biztos, hogy az autó egyáltalán eljut Európába.

Forrás: motor1

You may also read!

Már épül az új présüzem a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Megkezdődtek a Mercedes-Benz új présüzemének építési munkálatai Kecskeméten. A gyár második présüzemében a tervek szerint 2022-ben kezdődik meg a

Read More...

Nyári gumi: 2021-es nyári gumi tesztek, a biztonságos közlekedés záloga az alapos felkészülés

A gumiabroncs kiválasztása jelentős hatással lehet a vezetési biztonságára, ezért a BHPgumi munkatársai nagyon fontosnak tartják a döntés előtti

Read More...

A Tesla beszorult a SUV alá, a sofőr az Autopilot rendszert hibáztatja

A fotót nemrégiben osztották meg a Facebook, Tesla Model Y csoportban. A képen egy totálkárosra tört fehér Y modell

Read More...