Magyarországon is bemutatkozott a Toyota RAV4 Plug-in hybrid

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

Magyarországon is bemutatkozott a Toyota RAV4 plug-in hybrid, ami 306 lóerejével kivételes dinamikát ígér. A városban akár 98 km-es hatótávja pedig majdnem teljes értékű EV-vé is teszi. De lássuk a részleteket.

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

Ahogy az online bemutatón megtudtuk, a RAV4  a világ legnépszerűbb SUV-ja. 1994-es megjelenése óta több mint 10 millió kelt el belőle. 2019-ben pedig 1 millió példányt adtak el. Magyarországon idén novemberig 1666 darabot értékesítettek.

A plug-in hiybrid változat 18,5 kWh-ás akksit kapott, amit a padlólemezbe építettek, jó mélyre helyezve ezzel az autó súlypontját.

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

Fontos újítás a hőszivattyús hűtő-fűtő berendezés. A WLTP ciklusos méréskor nem használják a klímát vagy a fűtést, de a RAV4-nél ezzel együtt mérve is 75 km-es tisztán elektromos hatótávot tud az autó. Városi közlekedésben ez akár 98 km is lehet.

A 2.0 literes benzinmotor 126 kW-os,  az összteljesítmény 306 lóerő, a gyorsulás pedig 0-100 km/h-ra 5,9 másodpercet vesz igénybe, ami már igencsak jó dinamikát eredményez.  A tapadáshoz segít az elektromos összkerékhajtás.

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

A csomagtér 520 literes, itt a padló 3 cm-rel magasabban van, mint a sima hibrid változatnál.

Négy üzemmód közül tudunk választani.

Az EV Priority elsősorban az elektromos hajtást használja, és egészen 135 km/h –ig (mérés szerint 148 km/h –ig) teljesen elektromos módban tud haladni.

Az EV Auto módban az elektronika választ a hajtások között.

A kényszer Hibrid módban tartalékoljuk a töltést például autópályán haladva, hogy ha majd a városba érünk, tudjunk tisztán elektromos módban közlekedni.

A negyedik pedig a Charge mód. Ekkor töltjük az akkumulátort a belső égésű motor segítségével. Ehhez kapcsolódik, hogy van egy 230 voltos csatlakozó, amibe például kempingezéskor a laptopot vagy a kávéfőzőt dughatjuk.

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

Van normál háztartási csatlakozóba dugható (SE/DF) 10A –es töltő,a mivel 7 óra alatt tölthetjük fel az akkumulátort. A Type2-es csatlakozóval a töltés 2,5 óra.

Érdekes statisztikai adat, hogy a plug-in hibrid autók felhasználóinak csak 7 százaléka tölti az autóját, a többiek – főleg flotta felhasználók – sima benzinesként használják.

A plug-in hibrideknél nagy kérdés, hogy ha elektromosan haladunk, és nagyobb sebességnél kell beindítani a benzinmotort – és esetleg az hideg – nem károsodik-e a motor, hiszen hidegen kap hirtelen nagy terhelést. Ezt általában úgy oldják meg, hogy időnként beindítják a benzinmotort, de ezzel többlet fogyasztás generálódik. A Toyota egy jobb megoldást választott. Az elektromos hajtás hűtőrendszerét összekötötte a belső égésű motor hűtőkörével, így az fel tudja melegíteni a benzinmotort.

Az autó csendesebb is lett, sokat foglalkoztak a komolyabb zajszigeteléssel, illetve akusztikus üvegezést is alkalmaztak.

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

Külsőleg nincs sok változás. Elől sötétített méhsejtes hűtőrács és sötét spoiler,

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

hátul pedig szintén sötét aláfutás gátló kapott helyet.

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

Új 18” és 19” alufelnik jellemzik a plug-in híbrid RAV4-et. Ami még fontos külsőség, a zöld rendszám…

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

Belül 9”-os érintőképernyőt és 10”-os headup display-t találunk. A MyT mobil appal távolról vezérelhetjük a fűtést, hűtést és a jégmentesítést, illetve felügyelhetjük a töltést.

Klassz extra még a vezeték nélküli telefon töltés.

Toyota RAV4 Plug-in hybrid

Az autó négy üzemmódja a Normal, ECO, Sport és Trail, ami terepezéshez szolgál.

Két féle felszereltségi szint létezik. A COMFORT 18” alufelniket, egy tónusú fényezést, előhűtést, 9” multimédiás rendszert, 230 V-os csatlakozót, adaptív tempomatot is tartalmaz.

A SELECTION felszereltségi szint már többek között 19” kerekeket, 2 tónusú fényezést is tartalmaz.

A VIP csomag pedig szellőztethető, memóriás természetes bőr ülést  és JBL audió rendszert foglal magába.

A COMFORT RAV4 plug-in hybrid ára 18.190.000 forint.

A SLECTION 19.690.000 forint.

A VIP Csomag pedig plusz 1.5 millió forintot tesz rá a végszámlára.

 

Verified by MonsterInsights