135 000 Teslát hívnak vissza az érintőképernyő hibás chipje miatt

In elektromos autók, hír

A Tesla összesen 134 951 S Modellt és X Modellt rendel vissza a kaliforniai Fremont üzemébe az információs és szórakoztató rendszer képernyőjének meghibásodása miatt. A hibát az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) észlelte és jelezte a gyártónak.

A jelzett probléma nem csak a normál szórakoztatórendszert érinti. Amikor a hiba jelentkezik, akkor a képernyő teljesen lefagy ezzel akadályozva, hogy az illesztőprogramok használhassák a biztonsági kamerákat vagy a klímaberendezést, és blokkolhatja a jármű önvezető funkcióit is.

Az NHTSA vizsgálata szerint az autó közlekedéséhez a biztonsági kamerára szükség van, míg a klímaberendezés hiányában a járművezetők adott esetben nem tudják páramentesíteni az ablakaikat, többek között ezek a legfontosabb veszélyforrások, amelyeket egy esetlegesen lefagyó kijelező okozhat. Az NHTSA szerint, elfogadhatatlan hogy a gépjárművek biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos hibák ne kerüljenek javításra.

Az információs és szórakoztató berendezés konkrét problémáját a 8 GB-os eMMC NAND flash memóriachipje okozhatja, amely a rendszer leállását okozhatja, amikor a tárolókapacitás eléri a maximumot. A hivatal becslése szerint a chip várható élettartama csak 5-6 év lehet, ami az integrált biztonsági funkciókat biztosító alkatrészek esetében nem elegendő.

 

Januárban az NHTSA összesen 158 000 jármű visszahívását kérte a Teslától az ismert memória probléma miatt. A mostani legújabb visszahívásban már valamivel kevesebb e-autó lehet érintett, mert a jelentésben említett járművek közül már többet javítottak és kicserélték az alkatrészt egy 64 GB-os eMMC-vel ellátott memóriachipre – mondta az NHTSA képviselője a CNBC-nek küldött e-mailben.

Az érintett autók a 2016-2018 között gyártott X modellek és a 2012-2018 között gyártott S modellek. A Teslának nincs tudomása a kezelőpanel hibájából bekövetkezett sérülésről vagy balesetről, de az alkatrészeket természetesen kicseréli, amelyek élettartama lényegesen hosszabb. Az a Tesla tulajdonos akik a saját költségén kicseréltette ezt az alkatrészt, visszatérítést kap.

Forrás: carscoops

You may also read!

Nyári gumi: 2021-es nyári gumi tesztek, a biztonságos közlekedés záloga az alapos felkészülés

A gumiabroncs kiválasztása jelentős hatással lehet a vezetési biztonságára, ezért a BHPgumi munkatársai nagyon fontosnak tartják a döntés előtti

Read More...

A Tesla beszorult a SUV alá, a sofőr az Autopilot rendszert hibáztatja

A fotót nemrégiben osztották meg a Facebook, Tesla Model Y csoportban. A képen egy totálkárosra tört fehér Y modell

Read More...

Hamarosan érkezik az elektromos Citroen e-Berlingo, hét üléssel és 280 kilométeres hatótávval

A Peugeot nemrég dobta piacra a Partner és a Rifter elektromos változatait, most a Citroen is ugyanezt tette és

Read More...