Skoda 1203 Camper Van, a régi minibusz újragondolása

In koncepció autó, Téma

A világ nyugati országaiban élők nem igazán ismerték a Skoda 1203-at. A kishaszonjármű gyártását 1968-ban kezdték meg Csehországban és közel 30 évig volt sorozatgyártásban. A busz kisüzemi mennyiségben készült, de tartósságával, szerethetőségével rengeteg vállalkozás és a család használta hosszú ideig.

Nem meglepő, hogy ez a ritka jármű a Skoda fanatikusok körében igazi kultusszá vált és sokan rajonganak a régi furgonért, az egyik ilyen rajongó Daniel Hájek. A fiatalember tervezőként dolgozik a nagy múlttal rendelkező autógyártónál és nemrégiben lehetősége volt hozzátenni egy új ötletet a Skoda ikonikus járműveinek újragondolásához. Hájeknek személyes kapcsolata is van az 1203-mal; családjának valamikor volt egy ilyen autója, amelyet sokáig használtak és 15 évesen ez volt az első jármű, amelyet vezetett.

“Nagyon sokat beszélgettem erről a kollégáimmal és biztattak, hogy ha van tapasztalatom az 1203-asról, megpróbálhatom újragondolni az új évezred fényében” – mondta Hájek. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen jármű ma is tökéletesen illeszkedne a ŠKODA kínálatába.” A kényelmes lakóautók a közelmúltban újjáéledtek, így Hájek terve valóban jó ötlet.

A modern vonalak kialakítása nem egyszerűen feladat, mert a régi kisteherautó gömbölyű formával, de hangsúlyos élekkel is rendelkezett. Az első terv egy lakóautó, amely számos stílusjegyet hordoz, ezzel tisztelegve az eredeti modell előtt. A lehúzott fényszórók és a lefelé hajló tető valamint az előrenyúló motorháztető a klasszikus 1203-as kisteherautó hatásait keltik.

“Azt akartam, hogy a tanulmányomból egyértelműen kiderüljön, hogy ez ugyanaz a jármű, de nem akartam, hogy túlságosan retro hatást keltsen” – mondta. “Egy modern járművet terveztem, amely tisztelettel adózik a legendának.”

Érdekesség, hogy az új tervezésű 1203-as belseje nagyon minimalista és hiányzik belőle egy nagy,  érintőképernyős információs és szórakoztatórendszer kijelzője is. Ez valóban meglepő, mivel Hájek a felhasználói felület tervezési részlegének munkatársa, de ennek a modern furgonnak egy beépített rendszer helyett a saját személyi táblagépével vagy mobileszközével való összeköttetést képzel el. Ebben a korban, amikor a nagy kijelző státusszimbólumot jelent, inkább szeretnénk ezt az egyszerű megközelítést egy új 1203 esetében.

A Skoda vajon megépíti ezt az autót? Elvileg ezek a képek a Skoda hivatalos tervei, de még egyelőre tisztán fikció. Természetesen, ha az internetes visszajelzések meggyőzőek lesznek, a cseh autógyártó nem zárkózik el az ötlet megvalósításától.

Forrás: motor1

You may also read!

hotrod

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en!

Exkluzív dupla premier Budapesten, a Hotrod Hangar csapatával Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból

Read More...
Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
Verified by MonsterInsights