A Lotus Evija-t a világ legszebb elektromos autójának választották

In autóipar, elektromos autók, Technológia

A Lotus Evija nemrég elnyerte az International Design Award első helyezettjének járó díjat, az Év Tervezése kategóriában. Az öt különféle szakmai – építészet, divat, belsőépítészet, termék és grafikai tervezés – zsűri a Lotus elektromos szuperkocsiját a „világ legjobb fenntartható jövőt képviselő autója” címmel tüntette ki.

Az Evija-t még nem szállították ki a megrendelőknek, mert a világjárvány miatt a gyártás megkezdését 2021 közepére halasztották. Az Evija a brit márka első teljesen elektromos autója. Négy elektromos motorral tervezték, amelyek a Lotus állítása szerint összesen 2000 lóerőt és 1243 Nm nyomatékot biztosítanak a szuper sportautónak.

A 0–100 km/órás sprinthez kevesebb, mint 3 másodpercre van szüksége és a maximális sebessége 320 km/óra. Az elektromos hiperautó hatótávolsága körülbelül 400 km környékén várható.

 

A szénszálból készült karosszéria tervezése során a tömeg alacsonyan tartása volt a fő cél. A drasztikus súlycsökkentésre az autó nehéz akkumulátorai miatt volt szükség, amelyek Colin Chapman eredeti filozófiájával szemben állnak: „egyszerűsítsd, majd könnyítsd ameddig lehet ”. Ennek ellenére, az autó még mindig nem mondható könnyűnek, de az 1678 kilogrammos Evija állítólag még így is a legkönnyebb hiperautó, amely sorozatgyártásba kerül.

Az IDA zsűrije megjegyezte, hogy az Evija „utat nyit a fenntarthatóbb jövő felé, miközben kivételes esztétikai látványt testesít meg. Az Evija tökéletes példája, hogy a norfolki székhelyű márka újra magára talált és egy újabb hibrid sportautóval jelenik majd meg 2022-ben.

“A Lotus számára megtisztelő, hogy megkapta ezt a díjat” – mondta Russell Carr, a Lotus formatervezési igazgatója. „Az Evija hihetetlenül fontos autó a Lotus számára; az innovatív múltunk ihlette, de az ambiciózus és izgalmas jövőnk megtestesítője.”

Forrás: carscoops

You may also read!

hotrod

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en!

Exkluzív dupla premier Budapesten, a Hotrod Hangar csapatával Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból

Read More...
Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
Verified by MonsterInsights