A Lotus Evija-t a világ legszebb elektromos autójának választották

In autóipar, elektromos autók, Technológia

A Lotus Evija nemrég elnyerte az International Design Award első helyezettjének járó díjat, az Év Tervezése kategóriában. Az öt különféle szakmai – építészet, divat, belsőépítészet, termék és grafikai tervezés – zsűri a Lotus elektromos szuperkocsiját a „világ legjobb fenntartható jövőt képviselő autója” címmel tüntette ki.

Az Evija-t még nem szállították ki a megrendelőknek, mert a világjárvány miatt a gyártás megkezdését 2021 közepére halasztották. Az Evija a brit márka első teljesen elektromos autója. Négy elektromos motorral tervezték, amelyek a Lotus állítása szerint összesen 2000 lóerőt és 1243 Nm nyomatékot biztosítanak a szuper sportautónak.

A 0–100 km/órás sprinthez kevesebb, mint 3 másodpercre van szüksége és a maximális sebessége 320 km/óra. Az elektromos hiperautó hatótávolsága körülbelül 400 km környékén várható.

 

A szénszálból készült karosszéria tervezése során a tömeg alacsonyan tartása volt a fő cél. A drasztikus súlycsökkentésre az autó nehéz akkumulátorai miatt volt szükség, amelyek Colin Chapman eredeti filozófiájával szemben állnak: „egyszerűsítsd, majd könnyítsd ameddig lehet ”. Ennek ellenére, az autó még mindig nem mondható könnyűnek, de az 1678 kilogrammos Evija állítólag még így is a legkönnyebb hiperautó, amely sorozatgyártásba kerül.

Az IDA zsűrije megjegyezte, hogy az Evija „utat nyit a fenntarthatóbb jövő felé, miközben kivételes esztétikai látványt testesít meg. Az Evija tökéletes példája, hogy a norfolki székhelyű márka újra magára talált és egy újabb hibrid sportautóval jelenik majd meg 2022-ben.

“A Lotus számára megtisztelő, hogy megkapta ezt a díjat” – mondta Russell Carr, a Lotus formatervezési igazgatója. „Az Evija hihetetlenül fontos autó a Lotus számára; az innovatív múltunk ihlette, de az ambiciózus és izgalmas jövőnk megtestesítője.”

Forrás: carscoops

You may also read!

sérült autók Európában

Kiderült, mely autók sérülnek a legritkábban és a leggyakrabban Európában

Használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb cél annak kiderítése, hogy volt-e már balesetes az autó. Miután egy autó karosszériája

Read More...
Tim Gábor

Tim Gábor a sírból hozta vissza a hétvégéjét

A regnáló FIA Swift Cup Europe bajnok Tim Gábor 16 pontos előnnyel várta a bajnokság harmadik hétvégéjét, melyet az

Read More...
Hidrogén hajtású Defender

Hidrogén hajtású Defender prototípust fejleszt a Jaguar Land Rover

A Jaguar Land Rover az új Land Rover Defenderre épülő, hidrogénüzemű (hydrogen fuel cell electric vehicle – FCEV) prototípus

Read More...