A Nissan karbonsemleges célkitűzése 2050-ig

In autóipar, elektromos autók, Technológia

A kulcspiacokon kínált új gépjárművek 100%-át tervezi elektromosítani a Nissan 2030 elejéig.

YOKOHAMA, JAPÁN – A Nissan Motor Co., Ltd. célként tűzte ki a karbonsemlegesség elérését a vállalat működését és termékei életciklusát tekintve 2050-ig. Az erőfeszítés részeként minden a kulcspiacokon kínált, új Nissan gépjármű elektromosítva lesz 2030 elejéig.

A Nissan tovább folytatja az innovációt az elektromosítás és a termelési technológia tekintetében annak érdekében, hogy fejlődést tudjon eszközölni a cég karbonsemlegességi célját illetően az alábbi stratégiai területeken:

  • Akkumulátor innovációk bevezetése, a félvezetők és egyéb kapcsolódó technológiák a költséghatékony és még eredményesebb elektromos járművek fejlesztése érdekében
  • A Nissan e-POWER elektromosított hajtáslánc további fejlesztése a nagyobb energiahatékonyság eléréséhez
  • Egy olyan akkumulátor ökoszisztéma fejlesztése, ami támogatja a megújuló energiaforrások felhasználásával történő helyi energiatermelést. A Nissan fokozott együttműködést sürget az energiaszolgáltató szektorral az energiahálózatok karbonsemlegesítése érdekében.
  • Innovációk a termelési folyamatok során, a hatékonyságnövelés a jármű összeszerelés terén, kezdve a Nissan Intelligent Factory kezdeményezéssel. A vállalat komoly erőforrásokat áldoz a energiahatékonyság illetve a felhasznált anyagok hatékonyságának a növelésére – ezzel támogatva a hosszútávú karbonsemlegesség ambícióit.

„Elkötelezettek vagyunk annak érdekében, hogy segítsünk létrehozni egy karbonsemleges társadalmat és felgyorsítsuk a klímaváltozással szembeni globális törekvést.” – vallja a Nissan vezérigazgatója, Makoto Uchida. „Elektromos járműkínálatunk világszintű terjeszkedése tovább folytatódik, ez pedig jelentős hozzájárulás lesz a Nissan karbonsemlegessé válásához. Továbbra is olyan innovációs tevékenységet végzünk, mely izgalmasabbá teszi az emberek életét, miközben egy mindenki számára fenntartható jövőt célzunk meg.”

A Nissan, a LEAF bevezetése (2010) óta dolgozik azon, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást és olyan elektromos jármű technológiákról gondoskodjon, melyből a környezet és a társadalom számára is előnyöket nyújt. A vállalat elektromosítási és károsanyag kibocsátáscsökkentő törekvései támogatják az ENSZ párizsi egyezményének klímaváltozással és a karbonsemlegességgel kapcsolatos globális kapcsolatos célkitűzéseit 2050-ig.

A Nissan ambíciói kiterjednek a Nissan Green Program múltbéli kezdeményezéseire, valamint a cég azon folyamatos munkájára, hogy minimalizálja termékei és működése karbonlábnyomát. A vállalat bemutatta a világ első tömegtermelésű elektromos autóját, a Nissan LEAF-et és napjainkig több, mint 500 000 darabot adtak el a zéró kibocsátású járműből. Az e-NV200 kishaszongépjárművet 2014 óta forgalmazza (évek óta piacvezető Magyarországon), ami városi szállítás kiváló eszköze. Mindezeken kívül a Nissan továbbra is folytatja az iparági koalíciókkal és hatóságokkal való munkát az infrastruktúra fejlesztése és az elektromos autók előnyeivel kapcsolatos tudatosság növelésének érdekében. 2013-2015 között például 7 nagyváros önkormányzatának adományozott villámtöltőt, az utóbbi két évben pedig részt vállalt egy NEXT-E nevű Európai Uniós projektben, ahol 250 darab villám- és ultragyors töltő kerül telepítésre a régió hat országának az autópályáira.

Továbbá a Vehicle-to-Grid (járműből a hálózatba) technológián keresztül, kiemelkedően az autóiparban, a Nissan lehetőséget nyújt a zöld energiának az autókban való eltárolására, valamint újrahasznosított elektromos autó akkumulátorokat kínál (egyespiacokon), xStorage néven, szintén a megújuló energia eltárolása céljával. Az xStorage akku csomagok megalkotásánál az is a vezérelv volt, hogy az akkumulátorok élettartama meghosszabbodhasson.

Az újgépjármű-kínálat 100%-ának az elektromosítása a cél 2030-ig, Japán, Kína az Egyesült Államok és Európa kulcspiacain – így a Nissan élen jár azok között a gyártók között, akik az elektromos jármű technológia széleskörű elterjedését támogatják.

A Nissan hisz abban, hogy a gépjárműipar hajtóerő lehet a globális környezeti és éghajlati kihívások enyhítésében a hatóságokkal és partnerekkel való világszintű együttműködés által az innováción és az elkötelezettségén keresztül. A megújuló energia és a töltő infrastruktúra terjeszkedésével a gépjármű-elektromosítás és a fenntartható működési metódusok segíteni tudják egy karbonsemleges jövő eljövetelének a felgyorsítását.

Az „életciklus” magában foglalja a nyersanyag-kitermelést, a termelést, a használatot, a forgalomból végleg kivont járművek újrahasznosítását vagy újrafelhasználását.

A Nissan Green Programról

„Emberek, Járművek és a Természet Szimbiózisa” nevű környezetvédelmi filozófiájának megvalósítása érdekében a Nissan egy sor középtávú környezetvédelmi akciótervet népszerűsít, melyet kollektíven csak Nissan Green Programnak nevez a cég. A 2017 novemberében nyilvánosságra hozott Nissan Green Program 2022, keretein belül a vállalat 4 prioritási területre koncentrál:

Klímaváltozás

A társadalom dekarbonizációjának népszerűsítése elektromosításon, jármű intelligencián és innovatív termelésen keresztül.

Nyersanyag függőség

Egy olyan rendszer létrehozása, mely hatékonyan és fenntarthatóan használja az erőforrásokat és promotál különböző szolgáltatásokat a még hatékonyabb járműhasználat érdekében.

Levegőminőség

Tisztább kibocsátás biztosítása, egy kényelmes utastérkörnyezet létrehozása az emberi egészség megőrzése érdekében, valamint az ökoszisztémára való hatás csökkentése.

Vízhiány

A vízfogyasztás csökkentése és a vízminőség kezelése a gyártást illetően.

You may also read!

A Tesla tulajok szerint könnyen becsapható az autopilot rendszer

Az autós magazin aggodalma teljesen jogos, ők sem gondolták, hogy mennyire egyszerű kijátszani az autó védelmi rendszerét. Az NHTSA és

Read More...

Árverésen egy LaFerrari, 3 millió dollár feletti árat várnak

Eladásra kínálják ezt az alig használt 2014-ben gyártott Ferrari LaFerrari sportautó ritkaságot. Jelenleg a washingtoni Bellevue-ban várakozik egy méregdrága

Read More...

A 2021-es VW Polo megfiatalodik LED világítást, digitális műszereket és nagyautós biztonsági technikát kap

A Volkswagen Polo óriás a kisautók között. Az 50 éve tartó sikere alatt több mint 18 millió eladott példánynál

Read More...