A Daymak rendkívüli gyorsulásra képes háromkerekű autóval rukkolt elő

In elektromos autók, koncepció autó

A kanadai Daymak nemrég mutatta be első háromkerekű elektromos autóját, a Daymak Spiritus-t. 209 km/óra végsebességgel a vállalat azt állítja, hogy a Spiritus a világ leggyorsabb háromkerekű elektromos autója.

Az elmúlt évtizedben a Daymak mindenféle érdekes, új elektromos közlekedéshez kapcsolódó alkotással jelent meg, hogy a mobilitási térben felrázza az ipart. Ezek közé tartozott a világ első vezeték nélküli elektromos kerékpárútja 2011-ben, újabban pedig napenergiával működő terepjárókat és teljesen elektromos ATV-ket tervez.

A cég szerint hamarosan el lehet indítani a Spiritus gyártását, ehhez most egy tömeges finanszírozási kampányt indított a háromkerekű elektromos autóért, amely úgy tűnik, hogy a világ leggyorsabb ilyen járműve.

A Daymak, a Spiritus ötletét még tavaly novemberben jelentette be. A jelenlegi cél, hogy 50 000 előrendelést érjen el. A kampány 2021. március 23-án kezdődött és 2021. július 23-án ér véget. Azok, akik online rendelést adnak le, biztosítékot kapnak, hogy a végleges ár nem emelkedik. A kanadai vállalat szerint a háromkerekű elektromos autó sorozatgyártása 2023-ban elindul.

A Spiritus kétféle teljesítményszinttel készül. A gyorsabb a Spiritus Ultimate, amelynek legnagyobb sebessége 209 km/h, míg a kisebb Spiritus Delux végsebessége elérheti a 137 km/órát. Az Ultimate változat hihetetlen menetteljesítményét az összkerékhajtásnak és 147 kW-s (200 LE) kialakításának köszönheti. 80 kWh-s akkumulátora van, ezzel a kétüléses autónak 482 km-es hatótávolságot kell biztosítania.

A Deluxe modell a kisebbik változat, ehhez 36 kWh-s akkumulátort, 300 mérföldes (482 km) hatótávolságot és 75 kW-os teljesítményt kapunk. Ez a  teljesítménykülönbség érezhető is lesz, amikor egy jelzőlámpánál gyorsulásba kezd, amíg a kisebbik változat 6,9 másodperc alatt képes elérni 100 km/órás sebességet, addig az erősebb testvére, az Ultimate ugyanehhez csak 1,8 másodpercet igényel. Ez jobb gyorsulást jelent, mint a jelenleg piacon lévő legfürgébb elektromos autó a Tesla Roadster, amely 1,9 másodperc alatt éri el a százas tempót vagy például a legjobb elektromos motor, a Lightning LS-218 a maga 2,2 másodperces gyorsulásával.

Nem csak a teljesítményben különbözik egymástól a két modell, az ára is rendkívül eltérő. A gyengébb Delux modell promóciós ára jelenleg 19 995 dollár, míg erősebb testvérmodell 149 995 dolláros árcédulával rendelkezik; úgy tűnik, a sebességnek és a teljesítménynek borsos ára van.

A Spiritus számos technikai részletet tartalmaz, például napelemeket a kiegészítő töltéshez, egy regenerációs rendszert és egy vezeték nélküli töltőt, amelyre Daymak szerint a szabadalmaztatási folyamatban van.

Forrás: electrive.com, newatlas.com

You may also read!

A Tesla tulajok szerint könnyen becsapható az autopilot rendszer

Az autós magazin aggodalma teljesen jogos, ők sem gondolták, hogy mennyire egyszerű kijátszani az autó védelmi rendszerét. Az NHTSA és

Read More...

Árverésen egy LaFerrari, 3 millió dollár feletti árat várnak

Eladásra kínálják ezt az alig használt 2014-ben gyártott Ferrari LaFerrari sportautó ritkaságot. Jelenleg a washingtoni Bellevue-ban várakozik egy méregdrága

Read More...

A 2021-es VW Polo megfiatalodik LED világítást, digitális műszereket és nagyautós biztonsági technikát kap

A Volkswagen Polo óriás a kisautók között. Az 50 éve tartó sikere alatt több mint 18 millió eladott példánynál

Read More...