Hogyan lesz a Tesla tökéletesebb és olcsóbb?

Amikor megnézünk egy új autóról készült bemutatót könnyű észrevenni, hogy az autógyártók komoly versenyben vannak a súlykönnyítés terén is anélkül, hogy csökkenne a méret, a minőség és a kényelem. Hogy megértsük miért akar minden autógyártó egyre könnyebb autót gyártani, az USNews.com szakértői egyszerűen fogalmaznak „minél kisebb a tömege valaminek, annál kevesebb energiára van szükség a mozgatásához.”

A többi autógyártóhoz hasonlóan a Tesla is óriási beruházásokat tesz a könnyebb és olcsóbb autók készítése érdekében. A Tesla még 2021. február 5-én egy Tweeter hírben jelentette be, hogy megvásárolta a „világ legnagyobb présöntőgépét, amely az első, hátsó és alsó karosszéria elemeit egy darabból önti ki”. A Tesla tervei szerint a nagynyomású öntvények alkalmazásával az autóit könnyebbé és olcsóbbá tudja tenni. A nagynyomású öntvények (HPDC), alkalmazása az autógyártást forradalmasíthatja.

De mi az a nagynyomású présöntés?

Kezdjük elsőször a présöntés meghatározásával. Britannica.com online enciklopédia szerint: „fémtárgyak formálása úgy, hogy olvadt fémet fecskendeznek nyomás alatt szerszámokba vagy formákba, amelyben a szerszámok és formák hőálló acélból készülnek.” A magas nyomás miatt a folyékony fém a szerszámüregbe préselődik, majd a lezárt üreg addig tartja az olvadt fémet, amíg a kívánt formába megszilárdul.

Amikor a Tesla 2021 februárjában bejelentette, hogy a cég rendelkezik a világon a legnagyobb présöntőgéppel, sokan már meg sem lepődtek Elon Musk ekkora volumenű bejelentésén.

A TorqueNews.com-nak adott nyilatkozatában Jeremy Johnson le volt lenyűgözve. „A Tesla úgy gyárt autókat, mint a játékautókat a játékgyárban; olyan, mint a 3D nyomtatás!” Majd hozzátette: „Ez olyan, mint egy óriási high-tech gofrisütő!”

Musk még maga is elismerte, hogy ennek „a munkának az elkészítése szuper nehéz volt és még mindig nagyon sok lehetőség van az autógyártásban. Könnyebb, feszesebb, nagyobb pontossággal készült autókat akarunk alacsonyabb költségen”.

A gépet az olasz IDRA Srl cég készíti és szállítja. A cég az első olyan vállalat a világon, amely ’Giga Préseket’ kínál.

Miért választotta a Tesla az IDRA Srl gépeit?

  • Olyan hidraulikus üzemet hozhatnak létre, amellyel akár 40%-os energiafogyasztást is megtakaríthatnak.
  • Lehetővé teszi a nagy szerkezeti öntvények gyártását így azok vékonyabb falakkal készülhetnek.

Thomas Fritsch, a Foundry-Planet.com főszerkesztője szerint „a Gigapress nem csak egy XXL gép, hanem megvalósítja az új gondolkodásmódot a gyártási iparban. Két gigaprés olcsóbb, mint négy nagy 4000 tonnás présgép, ezzel jelentős megtakarítás érhető el a teljes szerelési területen.” A Gigapress megkönnyíti a minőségi ellenőrzést is. Fritsch kiemelte: „A kulcsszó a minőség. A jobb tulajdonságok az öntvényrész stabilitásával és merevségével érhetők el.”

Az IDRA vezérigazgatója, Riccardo Ferrario nyilatkozata a bolygó megmentésére utal. Szerinte: „Ha merünk nagyot álmodni és biztosak vagyunk abban, hogy amit teszünk azzal megváltoztathatjuk a világot egy jobb jövőt hagyunk gyermekeinknek és unokáinknak.”

A Teslarati.com 2020 decemberi cikkében beszámolt arról, hogy a Tesla újabb 11 gigaprést rendelt. A korábbi kijelentések alapján, a Giga Berlin nyolc gépet kap és a texasi helyszínen is hatalmas gödröket készítettek, valószínűleg az óriásgépek számára.

Amikor Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy ennek a munkának az elkészítése szuper nehéz volt és még mindig nagyon nehéz, akkor úgy tűnik közel állt az igazsághoz. 2021. március 12-én a Fox Business arról számolt be, hogy a Tesla Gigaprés gépe kigyulladt a kaliforniai Fremont-i gyárban.
„A lángokat a létesítményben elhelyezett présöntőgépben használt hidraulikus folyadék és olvadt alumínium okozta”.

Ha figyelembe vesszük a Tesla által az évek során leküzdött akadályokat, akkor biztosak lehetünk abban, hogy vállalat sikeresen megbirkózik a nagynyomású öntvényprésekkel kapcsolatos kihívásokkal.

Nathan Bomey az USA Today-nak írt cikkében emlékeztetett, hogy miért biztos a Tesla jövője. Véleménye szerint: „a vállalat rövid távú túlélése már nem kérdéses. A világ legértékesebb autógyártója a Tesla és most már a hosszú távú sikerek kialakítására fordíthatja figyelmét.”

Ha igazak a legfrissebb pletykák, a Tesla még egy tucat Gigaprés vásárlását tervezi. A hosszútávú siker egyre nyilvánvalóbbnak tűnik.

Forrás: Moldie.com

Verified by MonsterInsights