Az olaszok új tesztpályát építettek, ahol az elektromos járműveket menet közben töltik

In elektromos autók

A 2021-ben létrejött multinacionális autógyártó a Stellantis az Arena del Futuro megnyitásáról számolt be. Az aszfaltcsík a jövő autópályájának kicsinyített mása. Az Olaszországban most indult tesztautópályát több partnerrel közösen építették, amelyen a vezeték nélküli induktív országúti töltés tökéletesítését végzik.

Az 1,05 km hosszú körpálya megnyitásával a projekt már a harmadik szakaszba lépett. Az Arena del Futuro a Milánót és Bresciát összekötő A35 autópálya mellett található és 1 MW teljesítményű.

Az utat úgy tervezték, hogy úgy nézzen ki, mint egy normál autópálya, csak rejtett vezetékeket tartalmaz az aszfaltba építve. Az ezekből származó villamosenergiát egy speciális vevőn keresztül az elektromos jármű összegyűjti, így a jármű mozgás közben feltölthető, ezzel a megoldással a korlátolt távolság miatti aggodalom már a múlté lehet.

A Stellantis cég kiemelte, hogy az Arena del Futuro útjaiba beépített fejlett összeköttetések hozzájárulnak a közúti biztonsághoz növeléséhez is. Ha az összeköttetés folyamatos az út és a rajta haladó járművek között, akkor az autópályán közlekedő autók az interneten keresztül kommunikálhatnak egymással, szinte nullára csökkentve a balesetek számát.

“Ez egy csúcstechnológiás megoldás, amely konkrét választ ad a hatótávolsággal és a töltésekkel kapcsolatos kérdésekre, mert még mindig ez a két dolog foglalkoztatja leginkább a vásárlókat” – mondta Anne-Lise Richard, a Stellantis e-mobilitás vezetője. „A járművek mozgás közbeni töltése egyértelmű előnyökkel jár, csökkenthető a töltési idő így az akkumulátorok méretét nem szükséges növelni.”

Az Arena del Futuro-n egy új Fiat 500-at és egy Iveco E-Way buszt használnak a speciális tesztekre. A két jármű már rengeteg kilométert tett meg az úton és a Stellantis vállalt szerint az eredmények eddig nagyon biztatóak.

A tesztpályát az útburkolat tesztelésére is használják, ezzel biztosítják, hogy a végéleges elkészítéséhez használt aszfalt a lehető legtartósabb legyen anélkül, hogy befolyásolná az induktív töltés hatékonyságát.

Forrás: https://www.carscoops.com/2021/12/stellantis-opens-0-6-mile-test-highway-that-recharges-ev-wirelessly-on-the-move/

You may also read!

Peugeot 106 Rallye

Elképesztő összeget kértek ezért a közel 30 éves Peugeot 106-osért

Nem véletlen a magas ár, ugyanis a típus legkeresettebb változatáról, az első szériás Rallye-ról van szó, ráadásul teljesen felújított

Read More...
Mitropa Kupa

Csodás toszkán hétvége

Fontos tapasztalatokkal és Mitropa pontokkal tért haza a Merencsics Árpád – Istovics Gergő duó a hétvégi Rally Internazionale del

Read More...
AutoWallis

A Magyar Kajak-Kenu Csapat hivatalos mobilitási szolgáltatója lett az AutoWallis Csoport

A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel kötött együttműködési megállapodást az AutoWallis Csoport, így a magyar tőzsde autós vállalata lesz 2024-ig a

Read More...