Nissan NewBird az egyszeri villany emlékautó

In elektromos autók

Az Egyesült Királyság sunderlandi gyárának 35 éves működését ünnepli a Nissan. Az évfordulóra a Nissan készített egy elektromos emlékautót, Newbird néven. Az autó egyedi darab, több ilyen nem készül. Azért a Bluebird-re esett a választás, mert pontosan 35 évvel ezelőtt ebből a gyárból gurult ki az első Nissan Bluebird.

A Newbird külseje szinte ugyanolyan mint az 1986 és 1990 között gyártott közel kétszáz ezer darab Bluebird egyike. A különbség nehezen észrevehető. A legfontosabb, hogy hiányzik a kipufogócső és a Bluebird felírat. A fényezést néhány modern csík dobja fel és egy a világító Nissan embléma került a hűtőrácsra.

A külső hasonlóságok ellenére az igazi változások a vitathatatlanul unalmas karosszéria alatt történtek. A régi motort és a váltót a második generációs Nissan Leaf-től kölcsönzött modern és teljesen elektromos hajtáslánc váltotta fel.

Az átalakítást a durhami székhelyű Kinghorn Electric Vehicles csinálta. Az elektromos autó egy felújított, a második életét élő villanymotort és invertert kapott. A 40 kWh-s akkumulátort a jobb súlyelosztás érdekében az autó padlójába, középen helyezték el.

Az átalakításnak köszönhetően a Newbird kevesebb, mint 15 másodperc alatt képes álló helyzetből 100 km/órára felgyorsulni, a hatótávolság a becslések szerint 210 km körül lehet. Ezek az adatok elég gyengék, főleg ha gyártásban lévő Leaf adataihoz hasonlítjuk, de még így is elég jónak mondható egy kocka formájú nehéz autóhoz képest.

Az akkumulátor súlya miatt a Newbird egyedi tervezésű felfüggesztést kapott. Korszerűsített szervokormány-, fék- és fűtésrendszerrel rendelkezik, amelyek kompatibilisek az elektromos hajtással. Van az autónak egy érdekes részlete, az akkumulátor töltöttségi állapotát az eredeti műszerfalon lévő üzemanyagszint jelző mutatja.

Az autót bemutató céllal készítették és nincs jóváhagyva közúti használatra. Mindenesetre egy érdekes téma lehet a sunderlandi gyárban, ahol 1986 óta több mint 10,5 millió Nissan járművet gyártottak idáig. Az autógyár jelenleg 6000 embert foglalkoztat, szemben a 35 évvel ezelőtti 430 dolgozóval.

Az autógyártó folyamatosan terjeszkedik a térségben. A Nissan az év elején jelentette be az 1 milliárd angol font értékű beruházást, ennek köszönhetően beindul az EV Hub, valamint az Envision AESC új akkumulátorgyártó üzem is megkezdi a termelést. A Nissan egy 20 MW-os napelemparkot is telepít, amely az erőmű szükségleteinek 20%-át fedezi megújuló energiával, a meglévő 6,6 MW-os turbinákkal és 4,75 MW-os napelem farmmal együtt.

Forrás: https://www.carscoops.com/2021/12/nissan-newbird-is-a-one-off-bluebird-with-an-electric-powertrain-transplant/

You may also read!

hotrod

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en!

Exkluzív dupla premier Budapesten, a Hotrod Hangar csapatával Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból

Read More...
Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
Verified by MonsterInsights