Rendkívüli üzemanyagár változás 2022.03.10 – 03.14 között

In hír
üzemanyagár csökkenés

A csütörtöki rendkívüli kormányinfót követően újabb változások léptek életbe az üzemanyagárakat tekintve: 

2022.03.10-én 22 órától csökkent a benzin és a gázolaj jövedéki adómértéke nettó 20-20 forinttal. Az aktuális jövedéki adómértékek az alábbiak szerint alakulnak: 

95-ös benzin esetében: 95 Ft/liter

Gázolaj esetében: 85,35 Ft/liter 

A már korábban bejelentett, 2022.03.11-től érvényes árváltozás továbbra is érvényben maradt azt követően, hogy csökkent az üzemanyagok jövedéki adómértéke. Ennek alapján a benzin ára bruttó 46 forinttal emelkedett, a gázolaj ára pedig bruttó 77 forinttal (erről már írtunk szerdán). Mindez csak azokra a végfelhasználókra vonatkozik, akik direktben vásárolnak üzemanyagot a nagykereskedőtől. A közforgalmú töltőállomások a 480 forintos hatósági nagykereskedelmi áron vásárolnak. 

A megszokottól eltérően a mai napon tették közzé a 2022. március 14-én érvényes nagykereskedelmi árakat is, mely a fenti árakat figyelembe véve tovább nő. A benzin esetében ez bruttó 11 forintot jelent, a gázolaj ára pedig bruttó 14 forinttal emelkedik. 

Összevetve a három árközlő változásait (jövedéki adócsökkentés, 03.11-ei árváltozás, 03.14-ei árváltozás), a 95-ös benzinért bruttó 9 forinttal kell kevesebb fizetni majd a végfelhasználóknak, a gázolaj nagykereskedelmi ára pedig bruttó 6 forinttal csökken. A csökkenés a jövedéki adómérték változásnak köszönhető. 

A változókat figyelembe véve hétfőtől a 95-ös benzin kiskereskedelmi ára 631 forint LENNE.

A gázolaj esetében a piaci árnak komoly jelentősége van, hiszen a 94/2022 (III.10.) Kormány rendelet értelmében a nagynyomású kútoszlopokon gázolajat csak piaci áron tankolhatnak a kamionok (illetve a rendeletben meghatározott járművek).

Figyelembe véve a 2021. november 15-től érvényesített nagykereskedelmi árváltozásokat a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 711 forint. 

 

forrás: https://holtankoljak.hu/

You may also read!

Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
elektromos autó javítás

Ahol újjászületnek az elektromos autók

A Duna Autó Zrt. megnyitotta az ország első és egyetlen Renault-Dacia Battery Repair Workshop (BRW) műhelyét, amely egyedülálló lehetőséget

Read More...
Verified by MonsterInsights