A VW csoport több mint 100 000 plug-in hibridet hív vissza tűzveszély miatt

In hír

A Volkswagen-csoport világszerte több mint 100 000 plug-in hibrid autót kénytelen visszahívni, érintett a konszern valamennyi típusa.

Több mint 42 ezer Volkswagenben kell javítást végezni. Passat, Golf, Tiguan és Arteon modellek tulajdonosai várhatják az értesítést. További 24 ezer Audit is visszahívnak és egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány Seat és Skoda került a listára.

A visszahívás oka, hogy a plug-in hibrid modellekben nem megfelelően szigetelték a nagyfeszültségű akkumulátort. Az akkumulátor használat közben felforrósodhat és tüzet okozhat, ha a szigetelés nem megfelelően végzi a feladatát. Németországban eddig 16 tűzesetet jelentettek.

A Bild autós magazin a német szövetségi gépjárműhivatalra hivatkozva jelentette be: „A probléma oka, hogy a hálózatról tölthető hibrid járművek hajtásrendszerében meghibásodhat egy biztosíték. A biztosíték túlmelegedés esetén nem szakítja meg az áramkört, ami viszont a nagyfeszültségű akkumulátor hevülését és gyulladását okozhatja.”

A javítás során a nagyfeszültségű akkumulátor biztosítékdoboza fölé egy speciális szigetelőszőnyegeket helyeznek el.

2021 februárjában történt a legemlékezetesebb eset. Egy plug-in hibrid VW Golf GTE felrobbant menetközben. A Golf alig két napos volt és mindössze 300 kilométert ment vele a tulajdonos. A sofőr elmondása szerint egy hatalmas csattanást hallott, élénk kék villanással kísérve. Szerencsére nem történt személyi sérülés.

A tűzoltók speciális konténert szállítottak ki a tűz oltásához. A konténer használatára nem volt végül szükség, sikerült megfékezni a tüzet. A oltást megnehezítette, hogy az akkumulátorból többször is újra lángok csaptak fel. Az autó teljesen megsemmisült és közel 45 000 euró értékű anyagi kárt okozott.

A VW közleményt adott ki az eset után. „Ügyfeleink biztonsága a legfontosabb. Annak érdekében, hogy garantálni tudjuk a járműveinkkel szemben támasztott magas színvonalat, kivizsgáljuk az eset körülményeit és a műszaki hátterét kielemezzük. A vizsgálat eredménye alapján a szükséges intézkedéseket kezdeményezünk.”

Forrás: https://www.carscoops.com/2022/04/the-vw-group-is-recalling-over-100000-plug-in-hybrids-worldwide-over-fire-risk/

You may also read!

Zemplén Rally

Váratlan fordulat a Zemplén Ralin – videóval

Beszélgetés Dominik GT-vel - aki 2022 felfedezettje lett - a Therwoolin VIII. Zemplén Rally után. Túl vagy életed első Rally2-es

Read More...
baleset megelőzés

Így akadályoznák meg, hogy valaki ittasan üljön a teherautó volánja mögé

A közúti balesetek többsége általában mindig valamilyen emberi tényezőre vezethető vissza. Az Európai Unióban a jövőben még nagyobb hangsúlyt

Read More...
Logisztikai Évkönyv

Bemutatásra került a legújabb Logisztikai Évkönyv

November 30-án a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) évkönyvbemutató rendezvényén debütált a Logisztikai Évkönyv 2023. A kiadvány a hagyományokhoz híven

Read More...