Jövőre már találkozhatunk vele, egy apró városi elektromos autó napelemes tetővel

In elektromos autók

Az elektromos városi kis autók egyre népszerűbbek Európában, a Squad Mobility egy új napelemes modellt dob piacra.

A Squad (Solar Quad) névre keresztelt kis autót a Lightyear korábbi dolgozói, Robert Hoevers és Chris Klok találta ki. A két tervező alapötlete, hogy mindenki számára megfizethető napelemes járművet készítsenek.

 

Az eredmény egy kétüléses elektromos autó, amely „áthidalja a szakadékot az autók és a kétkerekűek között”. Viszonylag egyszerű formavilággal rendelkezik, nagy ablakok, szabadon hagyott bukókeret és stílusos kerekek. Az ajtók kivehetők és egy tetőbe szerelt napelem köti össze őket.

A Squad Mobility szerint a napelem panel akár 20 km-es hatótávolságot is képes biztosítani naponta. Ez kevésnek hangzik elsőre, pedig pont elég. A vállalat felmérései szerint egy átlagos városi autóhasználó Európa nagyvárosaiban körülbelül csak 12-16 km-et tesz meg naponta.

Mi van akkor, ha nem süt a nap? Merül fel a kérdés. Ha esetleg nem lenne napsütéses az időjárás, akkor sincs gond, a Squad cserélhető akkumulátorral rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy az alacsony vagy lemerült akkumulátort teljesen feltöltöttre cseréljék. Az akkumulátorcsomag eltávolítható és akár egy szokásos háztartási konnektorról feltölthető. A tervek szerint így akár 100 km-es hatótávolság biztosítható.

Az alapötlet szerint, a városi autó megfizethető kellett legyen, ezért nem meglepő, hogy a belső tér nagyon spártai. Az egyszerűség ellenére a Squad digitális műszercsoporttal és klímaberendezéssel rendelkezik. A modellhez alapból jár a telefontartó így az autóvezetők saját okostelefonjukat használhatják navigálásra vagy zenehallgatásra.

A teljesítmény terén nincs nagy elvárás. A modell két villanymotorral rendelkezik, amelyek együttes teljesítménye 5 LE. Ez valóban nem sok, de az előírás szerinti 45 km/h-s sebességet tudja tartanai.

A Squad a tervek szerint jövőre kerül a piacra, mégpedig 6250 euró+áfa alapáron. A cég már fogadja az előrendeléseket. Az igény állítólag óriási, ezért terveznek, egy erősebb, négyüléses változatot is, amely már 70 km/h-s sebességre lesz képes.

Forrás: https://www.carscoops.com/2022/05/meet-the-squad-a-pint-sized-urban-ev-with-a-solar-roof/

You may also read!

Korda Racing

Egy dobogó szépíti meg a Korda Racing ausztriai versenyhétvégéjét

Ahogy Pécsett, úgy az elmúlt hétvégén folytatódó 2022-es Magyar Rallycross Országos Bajnokságon, az osztrák Fuglauban sem fogadta kegyeibe a

Read More...
rally

Negyedszer is második!

Úgy látszik idén ez jut a Vincze Ferenc-Németh Gergely párosnak a Skoda Fabia R5-el a az ORB-ben, hiszen minden

Read More...
Skoda Tour de France

Idén is a Skoda támogatja a Tour de France kerékpárversenyt

Ebben az évben a Skoda 19. alkalommal a fő támogatója a 2022. július 1. és 24. között megrendezendő Tour

Read More...