Elmob: bővíteni kellene a forgalmi engedélyt az elektromos járműveket azonosító legfőbb adatokkal

In elektromos autók
forgalmi engedély

A Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) megfontolásra ajánlja az illetékes hatóságnak, hogy a forgalmi engedély adattartalmának legközelebbi felülvizsgálatakor bővítsék az adatokat az elektromos járműveket azonosító legfőbb információkkal.

    Az Elmob az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében rámutat: a forgalmi engedély funkciója egyebek mellett, hogy igazolja, a jármű a forgalomban való részvételhez megfelelő műszaki állapotban van, ki a tulajdonosa és az üzembentartója, illetve hogy mik a legfontosabb paraméterei. Az elektromos autóknál fontos adat egyebek mellett az akkumulátor típusa, kémiája, a töltési teljesítmény, a motorok száma és típusa is, ezeket a jelenlegi forgalmi engedély azonban nem képes kezelni – mutat rá az egyesület.
    Németh Ágnes, az Elmob elnöke az MTI-nek elmondta, első lépésként a legfontosabb annak feltüntetése a forgalmi engedélyben, hogy milyen kapacitású akkumulátorral rendelkezik az adott elektromos autó. Úgy vélte ez a paraméter a lakosság számára is a legközérthetőbb.
    Az Elmob megjegyzi: sok autótípusnak többféle akkuval és hajtáslánccal felszerelt változata is létezik, amelyek között tudásban és ennek megfelelően árban is óriási lehet a különbség. Az egyesület szerint vásárlás előtt érdemes az autót olyan szakszervizbe vinni, ahol a pontos paramétereket alvázszám vagy bevizsgálás alapján meg tudják mondani.
    A közlemény emlékeztet: az első magyar forgalmi engedélyt 130 évvel ezelőtt állították ki. Az 1910 óta kötelező és azóta szabványosított dokumentumot 6 alkalommal módosították, jelenlegi formátumát 2005. január elseje óta használják.
    A Magyar Elektromobilitás Egyesület az idén októberben alakult meg, az elektromos járművek felhasználóinak érdekképviselete mellett célul tűzte ki az e-mobilitás népszerűsítését, a magyarországi és nemzetközi szervezetekkel való együttműködést, valamint a környezettudatosság erősítését.

Forrás: MTI

You may also read!

DS Retromobile

A DS a teljesítmény jegyében képviselteti magát a Retromobile kiállításon

A DS Automobiles 4 nagy teljesítményű modellt állít ki Párizsban, a 2023-as Rétromobile kiállításon. A L’Aventure DS standon

Read More...
Toyota GT86

Formában tartja old school sportkupéját a Toyota

Eredeti alkatrészek széles skálája mellett egy különleges szervizprogramot is kidolgozott klasszikus sportautójához a Toyota. A GT86 így tízévesen is

Read More...
drágább üzemanyag

Pénteken ismét emelkedik az üzemanyag nagykereskedelmi ára

Péntektől tovább emelkedik a benzin és a gázolaj NAGYKERESKEDELMI ÁRA. A benzin esetében ez bruttó 8 forintot jelent, míg

Read More...