A nyolcadik Phantom előbújt – Rolls-Royce Phantom VIII bemutató

In bemutató
Rolls-Royce Phantom VIII bemutató

Lehullt a lepel az a VIII. Phantomról, amiből eddig csak egy kis részletet mutattak meg. 1925 óta ez a nyolcadik Phantom. 14 év telt el a Phantom VII. bemutatása óta.

Phantom VII

 

Rolls-Royce Phantom VIII bemutató
Phantom VIII

A Phantom VIII és VII fotóinak nézegetése során keresni kell a különbséget. A külső alapján inkább faceliftet mondanánk, nem új modellt. Pedig mennyire az. Kezdjük ott, hogy ez az első „Architecture of Luxury” alumínium platformra épülő Rolls. A jövőben minden Rollst erre akarnak építeni. Az új platform 30 százalékkal nagyobb merevséget eredményez az elődhöz képest. Ehhez jön még a légrugó és az aktív futómű, ami javítja a kezelhetőséget és komfortossá teszi a rugózást.  A „Varázsszőnyeg” technológia lényege, hogy az autó szenzorok és kamerák segítségével felkészül az útviszonyokra és azokhoz igazítja a futóművet és kormányzást.

 

A világ legcsendesebb autója

A gyártó azt állítja, hogy megalkották a világ legcsendesebb autóját. Bár magukról mondják, én hajlamos vagyok elhinni. Az autó mindenhol 6 mm vastag kétrétegű szigetelést kapott, összesen 130kg hangszigetelést. A gumikat pedig speciális habbal vonták be, ami 9 db-el csökkenti a gördülési zajt. Az autó az elődhöz képest 10 százalékkal csendesebb 100 km/h sebességnél. Amikor a szakemberek először mérték a zajszintet, ellenőrizniük kellett a műszereiket, mert azt hitték, elromlottak.

 

12 lett, maradhat? V12 dobog az orrában

Szerencsére a luxus eme fellegvárába nem érkezett még el a downsizing vagy az elektromos hajtás magasra törő hullámverése.

A v12-es teljes újra gondolásának egyik célja itt is a csendesség volt. A 6,75 literes motor fordulatát igyekeztek lejjebb vinni, ezzel is csökkentve a zajszintet. A dupla turbós monstrum már 1700-as percenkénti fordulattól leadja a 900Nm csúcs nyomatékot. A maximális teljesítmény pedig 563 lóerő. A műholddal támogatott 8 sebességes automata pedig segít előre kiválasztani a megfelelő fokozatot a kanyarok és domborulatok alapján.

 

Biztonság

Az új Phantomban természetesen minden új biztonsági extra benne van. Olyanok is, mint például a négy kamerás „Riasztó Asszisztens” (ez nem egy csúnya mitfárer) panoráma nézettel, éjjellátó, Aktív tempomat, balesetre figyelmeztető, sávtartó és head-up display.

 

A dizájn

Rolls-Royce Phantom VIII bemutató

A külsőben a letisztultság a legdominánsabb. Hangsúlyosabb lett a hűtőrács illetve lettek rozsdamentes acél csíkok. Elől pedig a fényszóró lézeres. A Phantom eddig is szép volt, minek bántsák, ami bevált?

Rolls-Royce Phantom VIII bemutató

 

A belső

 

Rolls-Royce Phantom VIII bemutató

A modernizálás jelei a digitális műszerfal és a 12,3 colos középkonzol. Természetesen a kézzel készült belső minden igényt kielégít. Megmaradt a csillagos ég tetőkárpit és minden kezelőszerv hívogató és vaskos. Nekem a gyári fényképeken szereplő színkombináció annyira nem jön be, de ez ízlés kérdése. Azért, hogy az idő egy picit megálljon, az analóg órát nem hagyták el…

Rolls-Royce Phantom VIII bemutató

You may also read!

Mi történik, ha egy autó falnak ütközik 150 km/h sebességgel?

A mérnökök világszerte törésteszteket végeznek az autókon, vizsgálják a törés, sérülés mértékét és az utasok védelmét. Ezekkel a tesztekkel

Read More...

Újraindul a Moszkvics gyártása

A nyugati autógyártók teljesen elengedték Oroszország autóiparát az Ukrán invázió után. A szankciók miatt az orosz vállalatok nehezen tudják

Read More...
autót 150 ezerért

Autót 150 ezerért? Ne már!

Autót venni szerintem élvezetes dolog. De 150.000 forintért? Á, inkább spórolj még, vagy vegyél fel hitelt! Hitelt? Kösz,nem! Hátha

Read More...