50 éves a Dino

In veterán
50 éves a Dino

50 éves a Dino – Emlékeznek még a Minden lében két kanál című filmre? Ott Tony Curtis egy gyönyörű  Dino volánja mögött feszített. Vagy inkább lazult. Maranelloban is emlékeztek. Már nem a filmre, hanem arra, hogy 50 évvel ezelőtt mutatták be a Dino-t. Legalábbis majdnem.

Az első prototípusról már 1965-ben lehullt a lepel a Párizsi Autókiállításon. Majd láthatta a nagyközönség a Torinói Autókiállításon egy évvel később. De a hivatalos széria autó bemutatója 1967-ben történt meg Frankfurtban. Tehát a szülinapi partira tavaly kellett volna sort keríteni. De mivel maga, a Ferrari márka volt akkor éppen 70 éves, és tényleg világra szóló bulit csaptak – amiről többek között itt és itt írtunk korábban – tehát maradt ez az év, hiszen egy ilyen évfordulót kár lenne kihagyni. Különben a gyártás tényleg 1968-ben indult és tartott egészen 1976-ig.

Tehát a Dino nagyjából ötven éves. A Dinoból adott el a Ferrari a legtöbbet és ez az egyik legnépszerűbb modellje a gyártónak. A hathengeres sportkocsit Enzo Ferrari fia tervezte. A cél itt az volt, hogy egy viszonylag olcsó sportkocsit kínáljanak. Az első Dino a 206 GT volt, amit egy 2.0 literes, 178 lóerős V6-os motor hajtott. A 65 fokos hengerszögű motor 8000-et pörgött. Az autó kasztnija alumíniumból volt, független kerékfelfüggesztéssel rendelkezett és elől-hátul tárcsafékes volt.

Érdekes még, hogy a Dino a Ferrari által készített külön márka volt 1976-ig. Addig a Ferrari brand név a 12 hengeres autóiknak volt fenntartva. Amikor 1976-ban megszűnt a Dino, mint külön márka, onnantól datálhatóak a Ferrari Dino-k.

A Dino születésnapra tehát Maranelloban került sor és több, mint 150 Dino és több, mint 300 Ferrari tulajdonos látogatott el az eseményre. Érdemes végig kattintani a képeket.

 

car-dino-50years-01

kép 1 / 12

You may also read!

EU forrás EU áramforrásra – Európa visszavág

EU forrás EU áramforrásra – Európa visszavág


Trump elnök kereskedelmi háborúját sokan bírálják az Európai politikusok közül. Macron elnök most mégis hasonlót lépett, diszkréten

Read More...
A Kia elektromos küldetése

A Kia elektromos küldetése

A Kia Motors Europe a World Shopperrel együttműködve Észak-Európa legfejlettebb elektromos autó piacait járja be. Mindezt az „Elektromos Küldetés” címén, hogy még jobban megismerje az elektromos autózás európai trendjeit.

Read More...
Suzuki Jimny Black Bison – Bárány farkasbőrben

Suzuki Jimny Black Bison – Bárány farkasbőrben

A Suzuki Jimny Black Bison nem is tuning, hanem egy kitűnő álca, amivel a törpeterepjáró kiköpött mása a Mercedes G-osztálynak.

Read More...

Leave a reply:

Mobile Sliding Menu