Elektromos Harley-k jönnek

In bemutató
Elektromos Harley-k

A Harley Davidson két elektromos koncepciót mutatott be Las Vegasban, illetve a LiveWire motorkerékpár teljes körű műszaki specifikációit és árfekvését is elárulták.

A Harley Davidson Las Vegasban a CES Fogyasztói Elektronikai Kiállításon mutatta be két elektromos motor koncepcióját, illetve a 2020-as LiveWire elektromos motort.

„A közlekedés fejlődésének egy történelmi fordulópontjánál vagyunk, és a Harley-Davidson áll a frontvonalon”, mondta Matt Levatich, a Harley-Davidson elnök-vezérigazgatója. „Az olyan innováció, amely a testet és a lelket is megmozgatja, mindig is a márkánk lényegét jelentette, és történetünk eme új fejezete arról szól, hogy a különféle korcsoportba és társadalmi helyzetbe tartozó, meglévő és jövőbeli motorosok számára készítünk termékeket és lehetőségeket.”

 

Elektromos Harley-k
 

A LiveWire 0-ról 100-ra 3,5 másodperc alatt gyorsul és elektromos hajtását „H-D Revelation”-nek nevezik. A nyomaték 100 százaléka egyből ott van, ami nagy élmény, de azért motoron elég veszélyes. Az elektromos hajtás miatt nem kell se kuplung, se váltó. Fékezéskor pedig visszatermeli az energiát a LiveWire. Azt meg kell hagyni, egy ilyen elektromos Harley-vel szívesen járna-kelne az ember. Elképesztően jól néz ki. Nagyon sportos, nagyon dinamikus és hozza a Harley feelinget.

A LiveWire motorkerékpár egyik funkciója a H-D™ Connect, amely a motoros és motorkerékpárja között egy negyedik generációs telematikai vezérlőegység segítségével biztosít felhőszolgáltatással kombinált mobiltelefonos összeköttetést a Harley-Davidson™ App legújabb verziója segítségével. A H-D Connect adatokat gyűjt és továbbít az alkalmazásnak, amely információkkal látja el a motorost okostelefonja révén az alábbiakról:

  • A motorkerékpár állapota: A H-D Connect alkalmazásból megszerezhető információk elárulják az akkumulátor töltöttségi szintjét és az adott töltéssel megtehető kilométereket bárhol, ahol megfelelő a lefedettség. Ezáltal a motoros távolról ellenőrizheti az akkumulátortöltés állapotát, így a töltöttségi szintet és a teljes töltöttségig hátra lévő időt. A motoros töltőállomást is könnyedén találhat a H-D Appba integrált helymeghatározó segítségével.
  • Lopásgátló és a jármű helyzete: A H-D Connect jelzi, hogy a LiveWire motorkerékpár hol parkol, és figyelmeztetéseket küld a motoros okostelefonjára, ha a motorhoz hozzányúlnak vagy megmozdítják. A GPS-támogatású lopottjármű-követő rendszer eloszlatja a járművel kapcsolatos aggodalmakat, hiszen a motorkerékpár helyzete követhető. (A bűnüldöző szervek közreműködését igényli. Csak bizonyos területeken elérhető.)
  • Szolgáltatási figyelmeztetések és értesítések: A H-D App a motorosnak emlékeztetőket küld például a közelgő kötelező szerviz időpontjáról, illetve más gépjárműápolási határidőkről is. Ugyanakkor a motorosok a szervizelésre vonatkozó automatikus emlékeztetőket is kapnak.

 

Egy töltéssel a LiveWire városban 177 kilométert tud megtenni. Ez a táv országúton vagy autópályán valószínűleg lényegesen kevesebb, hiszen ott elenyésző a visszatermelés és jóval nagyobb a légellenállás.

  • Menetdinamika és járműkezelés: A LiveWire motorkerékpár vázát könnyű és fürge menetdinamikára tervezték a városi utak megbízható motorozásához és a kanyargó országutak nyújtotta izgalmakhoz. A H-D Revelation™ erőátviteli rendszere alacsony súlypontot, könnyed kezelhetőséget, valamint biztonságos megállást jelent bármilyen sebességnél. A motorkerékpárban az Elektronikus Járművezérlés alapfelszereltség, valamint a kanyarodást elősegítő blokkolásgátló fékrendszer és kipörgésgátló is része a funkcióknak. A rendszerek teljes mértékben elektronikusak, és a legújabb menetdinamikai szabályozórendszert, valamint ABS-érzékelő technológiát alkalmaznak.
  • Jellegzetes Harley-Davidson hang, minimális rázkódás: A LiveWire motorkerékpár a H-D Revelation™ elektromos hajtásláncot alkalmazza, amely minimális rázkódással, hőtermeléssel és zajjal jár, ezzel is emelve a motoros kényelmét. A LiveWire modellhez terveztek egy új, egyedi Harley-Davidson hangot, amely gyorsuláskor hallható.
  • A LiveWire értékesítése idén kezdődik, ára pedig nettó 27 860 euró lesz.

 

Elektromos Harley-k

A két elektromos koncepció, ahogy a gyáriak írják: „tovább feszegeti a formatervezés és a technológia határait.”

Elektromos Harley-k

Mindkettő igazán futurisztikus. És – hogy is mondjam csak – az extravaganciát és high-techséget nem áldozták fel a praktikum oltárán… Aki ezeken az üléseken 4 percnél többet tud motorozni, vagy zsoké vagy robot. Amúgy persze nagyon jól néz ki, de mostanában több koncepciót láttunk kis változtatásokkal gyártásba kerülni. Ez itt nem túl valószínű.

Elektromos Harley-k

A következő példány viszont már teljesen értelmezhetetlen számomra. Ez se jól nem néz ki, nem is futurisztikus, de a praktikum itt sincs jelen. Talán Bud Spencer emlékére készítették? Emlékeznek?

Na mindegy. Gondolom itt is megszondázzák a kiállításon a közönség reakcióit, és annak fényében viszik gyártásba, vagy változtatnak rajta, vagy elfelejtik. Különben lehet, hogy a vásárlóknak nagyon fog tetszeni és vinni fogják, mint a cukrot.

Elektromos Harley-k

 

Ahogy tovább nézegettem a két koncepció motort, arra gondoltam, hogy ezek csak figyelemfelkeltésre szolgáltak egy szórakoztatóelektronikai kiállításon. Arra pedig igazán tökéletesek.

You may also read!

Nyolc hónapja zsugorodik az európai újautó-piac


Látszik, hogy a bajok most a nagy nyugati piacokon vannak, így hiába is teljesít a mi régiónk még

Read More...
25. HELL Miskolc Rallye

Jó pörgős verseny volt! – Interjú Poczang Valér navigátorral a 25. HELL Miskolc Rallye után.
HELL Miskolc Rallye 2019. 05. 02. Parkánszki Balázs – Poczang Valér Lada 2105 Dynamic Rally Team

Read More...

Bemutatta a Volvo kínai tulajdonosa a saját hibrid SUV-ját


A kínai Geely egyre többször okoz kellemes meglepetést, egyre versenyképesebbnek tűnnek termékei a német, a japán és a

Read More...

Leave a reply: