Elektromos Mini 2019 – amit már tudni lehet

In elektromos, hír
Elektromos Mini 2019 – amit már tudni lehet

A 60 éves Mini nem készül nyugdíjba. Halad a korral, elektromos autót fejleszt, és ma végre választ kaptunk több fontos kérdésre.

Az idei év fontos mérföldköve a Mininek két szempontból is. Idén ünnepeljük a márka 60. születésnapját, és ebben az évben várjuk az első, tisztán elektromos hajtású Mini piaci bevezetését. Ha valaki úgy gondolja, hogy tévedünk, mert a Mini már bemutatott egy elektromos autót, a Mini E-t, nem vitatkozunk. Véleményünk szerint azonban az csak egy kísérleti jármű volt, és a 600 legyártott autó valójában a BMW „i” plug-in járművek tesztelése volt. A BMW 1-es alapú ActiveE mellett a Mini E már a BMW i3 előképe volt. Mindezekkel szemben a Mini Electric már normál sorozatgyártású autóként lesz a Mini első elektromos hajtású járműve, amire már idén vesznek fel rendelést a kereskedők. Az Autosajto.hu már tavaly augusztusban bemutatta az egyik tesztautóról készült kémfotót. Ma összeszedtük, mit lehet ma tudni az új Mini Electricről?

 

Elektromos Mini 2019 – amit már tudni lehet

 

Mi is az a Mini Electric?

Hat évtizeddel az ikonikus Mini megjelenése után színre lép egy teljesen elektromos változat, hogy a márka jól megszokott vidám és sportos hangulatát a zéró emisszió világában képviselje. A Mini Electric ötvözi a Mini népszerűségét az elektromos hajtáslánc tisztaságával. Várhatóan nem kell lemondani sem a hátsó üléssorról, sem az eddig megszokott csomagtérről az akkumulátorok kedvéért, a gyár ezt ígéri. Mivel a Mini az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb autója, a Mini Electric fogadtatása fontos visszajelzés lesz, mennyire érdeklődnek a fogyasztók az elektromos hajtású kisautók iránt.

Mennyire gyors a Mini Electric?

A hajtáslánc részleteit még nem publikálták, de a Mini Electric valószínűleg hasonló villanymotort fog használni, mint a BMW i3. Ez alapján a motor várhatóan 170 lóerőt és 250 Nm nyomatékot produkál, ami a BMW-t 7,3 másodperc alatt gyorsítja álló helyzetből 100 km/h-ra. A hatótávról sem érkezett még hivatalos gyári adat, de szivárogtatott adatok alapján 320 kilométerről beszélnek. Tudjuk azonban, hogy még a gyári adatok is gyakran messze vannak a valós teszteredményektől, így inkább egy 250 km-es hatótávra készülhetünk. Persze, mint más elektromos modelleknél is, idővel nagyobb és jobb akkumulátorok bővíthetik a hatótávot.

A töltési időnek hasonlónak kell lenni a BMW i3-nál mért idővel. Ez 3-5 órás töltési idő egy otthoni 220V-os konnektorból (7kW). Természetesen a Mini Electric is kompatibilis lesz a kétféle utcai gyors töltővel, így a 11kW-os váltóáramú töltéssel 3 óra a teljes töltés, míg az 50kW-os egyenáramú gyors-töltővel 40 perc elegendő.

 

Elektromos Mini 2019 – amit már tudni lehet

 

Milyen felszereltségű lesz a Mini Electric?

Az elektromos hajtáslánc mellett a hagyományos Minikben elérhető extra tartozékoknak is elérhetőnek kell lenni az új Mini Electric-ben. Olyan eszközök, mint az érintőképernyő, a DAB digitális rádió, a fűtött tükrök valamint a LED-es fényszórók és ködlámpák elvárhatók az elektromos Miniben is. Az elektromos autók drágábbak, így az alapárba olyan felszerelések is beletartozhatnak, mint a minden oldalt figyelő parkoló asszisztens vagy a tolató kamera.

A Mininél természetesen további rendelhető extrákból választhatunk, mint például a könnyűfém felni, vagy a képen látható koncepció autót díszítő sárga betétek.

Mikortól kapható a Mini Electric?

2017 szeptemberében mutatták be a Mini Electric alapját képező koncepció autót a Frankfurti Autószalonon. A gyártásra kerülő modellt várhatóan a Genfi Autókiállításon mutatják be idén márciusban. A rendelések felvétele már idén év végén elkezdődhet, de az első modellek szállítása csak 2020 év elején várható.

 

Elektromos Mini 2019 – amit már tudni lehet

 

Hol készül a Mini Electric?

A Mini megerősítette, hogy az új, tisztán elektromos hajtású autóját Nagy-Britanniában fogják gyártani, az Oxfordi üzemben (bármi is legyen a Brexit eredménye).

Mennyibe fog kerülni a Mini Electric?

Az árakat csak az értékesítést megelőzően véglegesítik, de várhatóan 25.000 és 30.000 font között lesz az alapmodell ára (9-11 millió forint). A szigetország lakói az elektromos hajtású járművek vásárlásához 3.500 font (1,3 millió forint) állami támogatást vehetnek igénybe.

Mely autók lesznek a Mini Electric versenytársai?

Az elektromos autók vásárlói mindig nagyon várják az új modellek érkezését, amivel bővül a kínálat. Versenytárs az úttörő Nissan LEAF mellett az összes már piacon lévő elektromos autó, így a Renault Zoe, a BMW i3, a VW e-Golf és a Tesla 3 is. További versenytársak a Kia Soul EV, a Hyundai Ioniq elektromos változata, a Hyundai Kona EV és a hamarosan piacra lépő új Vauxhall Corsa elektromos változata. Ez utóbbi szintén 2020-tól kapható majd az Egyesült Királyságban.

 

Elektromos Mini 2019 – amit már tudni lehet

forrás: driving.co.uk

You may also read!

Salgó Rally

Nem titok, nyerni szeretnénk! – Salgó Rally


A hétvégén, egy városi prológot és kilenc gyorsot magába foglaló M6LOG Salgó Rallye2 verseny vár a JG-2 Racing

Read More...
VW T-Roc R 300 lóerő

VW T-Roc R – majd 300 lóerővel

Nem sokkal azután, hogy az idei Genfi Autószalonon bemutatták a VW T-Roc R nagyteljesítményű kis SUV-t, máris az európai kereskedőknél a modell.

Read More...
East Motorsport Szabó Krisztián Csomós Mixi Nagy Attila Rallye3

Cél a Top5

Csomós Mixi és Nagy Attila az Országos Rallye Bajnokság, valamint a Peugeot kupasorozat hosszú szünete alatt sem tétlenkedik, így a bózsvai Rallye3-as tesztfutam után egy nagy ugrást követően rajthoz állnak a soron következő Európa Bajnoki megmérettetésen, a 49. Barum Czech Rallye Zlin-en.

Read More...

Leave a reply: