Erős évet zárt a Renault

Rekord 2017-es eredmény

Nem véletlenül döntött úgy a Renault igazgatósága, hogy újabb négy évvel meghosszabbítja Carlos Ghosn vezérigazgatói szerződését, irányítása alatt ugyanis valósággal szárnyal a francia autógyártó. A jövő is biztató, a menedzsment szerint az új Dusterrel idén is nagyot guríthatnak csoportszinten. 

Erős évet zárt a Renault, a francia autógyártó 3,76 millió járművet értékesített globálisan, amely 8,5 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest. Az eladások növekedéséhez az összes régió érdemben hozzájárult, a gyártó legnagyobb piacán, Európában, 1,91 millió autó fogyott, amely 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

A Renault 58,7 milliárd eurós árbevételt ért el tavaly, amely 14,7 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest. Ez döntően a nagyobb értékesítési darabszámnak, a modell-mix drágább autók irányába történő eltolódásának, a magasabb értékesítési áraknak és a pénzügyi divízió jó teljesítményének volt köszönhető. A vállalat rekord méretű, 3,85 milliárd eurós operatív profitot realizált, amelynek köszönhetően az operatív marzs 6,6 százalékra nőtt. A rekord profit meghaladta az elemzői várakozást is, amely 3,65 milliárd euró volt.  Mindebben komoly szerepe volt a megnövekedett eladásokon túl, a költségek érdemi lefaragásának is, ugyanis bőven ellensúlyozták a nyersanyagárak emelkedését és a negatív devizahatásokat.

2018-as várakozások

A Renault menedzsmentje természetesen beszélt a 2018-as várakozásairól, amelyek szerint nagy lehetőséget jelent majd az eladások területén az új Duster, a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport együttműködésében rejlő szinergiák kihasználása és a fejlődő országok autópiacainak gyógyulása. Komoly kockázatokat látnak ugyanakkor a nyersanyagárak további emelkedésében és a devizamozgásokban. Mindezeket figyelembe véve ugyanakkor úgy számolnak, hogy idén tovább nőhet a Renault csoport árbevétele és a profitabilitás 6 százalék felett maradhat.

Forrás: portfolio.hu

Verified by MonsterInsights