Bentley Bentayga V8 – Pazar luxus

In bemutató
A Bentayga a leggyorsabb SUV lesz a Pikes Peak-en?

A Bentley luxus SUV-ja mostantól elérhető V8-as twin-turbós motorral. ami végsebességben és gyorsulásban is csak alig marad el a W12-es verziótól, viszont a fogyasztása jóval kevesebb.  A 4.0 literes erőforrás 550 lóerő és 770 Nm leadására képes. A 2,4 tonnás monstrum 4,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/h sebességre.

A Bentley Bentayga igazán impozáns megjelenésű luxus jármű. Bár, ha visszaemlékezünk még koncepció kénti bemutatójára, az akkori külseje miatti negatív visszhangok miatt még vissza kellett menni a tervezőasztalhoz. Egyszerűen túl bazári volt. De ez már a múlté.

Most itt a Bentayga azzal a motorral, ami a legjobban passzolhat egy ilyen jellegű autóhoz. Hiába turbós, azért egy ekkora V8-nak meg lehet a selymes duruzsolása és megvan a szükséges erőtartalék, hogy a hatalmas kasztnit minden helyzetben megfelelően mozgassa, erről tanúskodik a gyorsulási adat is.

A kerekek és a motor között többek között egy ZF 8 sebességes automata váltót találunk. Az állandó összkerékhajtás pedig 40:60 arányban oszlik meg az első és hátsó tengelyek között.

Bentley Bentayga V8

És amiben a V8-as Bentayga világrekorder, az az első féktárcsa mérete. A 44 cm-es karbon tárcsa valóban hatalmas, más autónak a kereke ekkora. De ha a 2,4 tonnás tömeget és a 290 km/h-ás végsebességet nézzük, teljesen indokolt.

Persze, a Bentayga hamisítatlan luxusautó. Ez tetten érhető például az adaptív futóművén, ami kisimítja az útegyenetlenségeket. Emellett a futómű magassága is négy szintre állítható, illetve pakoláshoz külön az autó hátulja is leengedhető.

Bentley Bentayga V8

Tényleg gazdaságosabb?

A végére hagytam a fogyasztási adatokat. Bár nem tudom, hogy aki ilyen autót vesz, az megnézi-e ezt egyáltalán? Régen szerintem nem nézték. Most már lehet egy réteg, akinek nagyon sok pénze van, de környezettudatos. Ők megnézik ezt az adatot, mert emellett található és ezzel arányos a károsanyag kibocsátás is. Szóval az EU ciklus szerint a Bentley Bentayga városban 15,6, míg országúton 9 litert benzint fogyaszt. A W12-es városi fogyasztására a gyár 19,1 litert adott meg. Hát azért kíváncsi lennék valós körülmények között milyen eredmények születnek.

Bentley Bentayga V8

Szóval visszatérve a környezettudatos gazdag rétegre, le akartam írni, hogy ők nem is nézik ezeket az adatokat, hanem vesznek egy Teslát. De ez így nem állná meg, hiszen luxusban és fényűzésben a Tesla meg sem közelít mondjuk egy Bentleyt. Ők esetleg megvárhatják, mire a Bentley EXP 12 Speed 6e concept gyártásba kerül. A Jaguar I-Pace is – amiről itt és itt írtunk – nemsokára gyártásba kerül, de az sem egy liga a Bentayga-val. Szóval az az érdekes helyzet alakult ki,  hogy a környezetre vigyázni kívánók közül pont a leggazdagabb réteg nincs kiszolgálva. Persze, ez majd biztos változni fog, hiszen tanulmányokból akad jócskán. Elég, ha csak a Lamborghini Terzo Millenio-ra gondolunk – ha tényleg lesz belőle valami. Szóval addig mégiscsak marad a Tesla, vagy valami hybrid.

You may also read!

DS Retromobile

A DS a teljesítmény jegyében képviselteti magát a Retromobile kiállításon

A DS Automobiles 4 nagy teljesítményű modellt állít ki Párizsban, a 2023-as Rétromobile kiállításon. A L’Aventure DS standon

Read More...
Toyota GT86

Formában tartja old school sportkupéját a Toyota

Eredeti alkatrészek széles skálája mellett egy különleges szervizprogramot is kidolgozott klasszikus sportautójához a Toyota. A GT86 így tízévesen is

Read More...
drágább üzemanyag

Pénteken ismét emelkedik az üzemanyag nagykereskedelmi ára

Péntektől tovább emelkedik a benzin és a gázolaj NAGYKERESKEDELMI ÁRA. A benzin esetében ez bruttó 8 forintot jelent, míg

Read More...